САЩ контролират пазара на големи дейта центрове

В света има близо 400 супер-големи центрове за данни, като почти половината от тях са разположени на територията на САЩ, сочи проучване на Synergy Research Group.

След пускането на няколко обекта в Китай, Индия и Малайзия, броят на хипермащабните дейта центрове в експлоатация е достигнал 390 в глобален мащаб, твърди проучването.

Най-активен в строителството на нови центрове за данни през отиващата си година е бил интернет гигантът Google, който заедно с Amazon, Microsoft и IBM формира групата на лидерите по брой на дейта центровете.

Около 44% от хипермащабните дейта центрове са разположени в САЩ, 8% се намират в Китай, по 6% има в Япония и Великобритания. На други държави като Австралия, Германия, Сингапур, Канада, Индия и Бразилия се падат по 3-5%.

Около 44% от хипермащабните дейта центрове са разположени в САЩ

Според авторите на доклада от Synergy Research Group, лидерството на САЩ на световния пазар за дейта центрове отразява доминиращата позиция на страната в облачните и интернет технологиите.

Макар че други страни заемат все по-важно място, когато става въпрос за изграждане на нови центрове за данни, дори след три години САЩ ще продължат да контролират около 40% от световния пазар, прогнозира докладът.

Коментар