Американка съди Apple за 1 трлн. долара

Към момента срещу Apple са подадени най-малко осем иска, свързани с решението на компанията да активира функция в iOS за забавяне работата на iPhone

Пореден иск срещу Apple бие всякакви рекорди в претенциите към компанията, след като тя публично призна за функция в iOS, която забавя работата на по-старите айфони.

Виолета Мейлян от Ню Йорк е подала съдебен иск срещу производителя на айфон на стойност 1 трилион долара, съобщи PatentlyApple. Подобна претенция е абсурдна и дори ако Apple бъде призната за виновна, съдът няма да й наложи санкция в такъв размер.

Към момента срещу Apple са подадени най-малко осем иска, свързани с решението на компанията да активира функция в iOS за забавяне работата на iPhone. Колективен иск на потребители в Израел, например, настоява за компенсация в размер на 125 млн. долара.

Apple, от своя страна, твърди, че активира новата функция в iOS, когато износването на батерията на смартфона достигне определено ниво. Според компанията, забавянето помага да се съхрани за по-дълго време животът на батерията.

Потребителите обаче са на друго мнение. В подадените искове се посочва, че компанията е нарушила правата им, като без да ги информира забавя работата на устройствата. Целта на Apple, според потърпевшите, е да продава по-бързо новите си устройства.

Коментари по темата: „Американка съди Apple за 1 трлн. долара”

добавете коментар...

  1. :)

    @Той, ти сигурен ли си, че останаха нормални телефони? Щото повечето флагмани вече не са със сменяеми батерии..

  2. Той

    Литиево-йонните батерии издържат максимум 2 години и могат да се сменят във всички нормани смартфони, но “Епъл”-джийските кръвопийци продават айшитните си с вградени батерии. Зомбитата им са напълно изтрещели да си купуват епълски шитни но космически цени.

  3. ха

    Мърлявщината за писане на софтуер е усърдно развивана през годините, за да се налага направата на все по-мощен хардуер. Не е бързането проблемът! То даже ако се пише качествено софтуера ще се реализират нещата много по-бързо, защото ще се спести наистина огрооомно време за debug-ване.

  4. Димитър Иванов

    До :), нямам поглед върху това как се пише софтуера за мобилни приложения, но вероятно е така както казваш. Въпросът е, че всичко това според мен идва от бързането да се изкара определено приложение. Това е основната движеща сила. Достатъчната мощ на мобилните телефони също допринася за това, че създателите на приложенията не желаят да оптимизират. Като сложим към уравнението, че компании като Епъл и Гугъл няма да накарат по някакъв начин да се спазват определени изисквания, защото за тях колкото повече приложения, толкова по-добре, излиза трудна възможността за промяна.

  5. :)

    Ако Apple докажат, че тоя throttling е наистина само при пикови натоварвания, пак ще трябва да платят, но ще са нищожни пари.

    От друга страна, чудя се кога потребителите ще се усетят, че масата софтуер се пише с гъзовете и харчи 100x повече CPU, RAM (и съответно батерия), отколкото е нужно? И дали ще започнат и тях да съдят, белким нещо се подобри?!

    Точно в този бранш работя и мога да ви кажа, че ситуацията е покъртително зле.

    Повечето мобилни прилжения се правят като “thin client”, т.е. са си чисти уеб боклуци, леко замаскирани като стандартни приложения.

    Лошото е, че и от останалите приложения повечето се пишат с краката, по безобразен начин. Мобилните платформи имат огромен набор от инструменти, API-та и похвати за оптимизация на написания софтуер. Но, защо ли някой въобще да се занимава?!?

    Не искам да кажа, че Apple не са виновни за скриване на информация, но тези проблеми щяха да са значително по-малко, ако софтуерът се пишеше като хората.

  6. Димитър Иванов

    Е то и като чисто нови живота на батериите се пести ако се намали скоростта / мегахерците на процесора и т.н. Дай тогава да ги намалим една седмица след пускането на телефоните, за да съхраним тези батерии!

Коментар