НАСА планира мисия до Алфа Кентавър през 2069 г.

Алфа Кентавър е най-близката до Слънцето звездна система (източник: НАСА)

Американската космическа агенция НАСА обмисля идеята за мисия до Алфа Кентавър, най-близката до нас звездна система, отдалечена само на 4,4 светлинни години, съобщи NewScientist.

През пролетта на 2016 г. бе обявен проектът Breakthrough Starshot за изпращане на космически апарати към Алфа Кентавър, който обаче звучеше прекалено фантастично. Сега НАСА сякаш внася доза реализъм за подобна мисия.

Агенцията планира да изпрати кораб към най-близката до Слънцето звезда през 2069 година. Предполага се, че към този момент вече ще бъде създаден двигател, който развива поне 10% от скоростта на светлината, или около 30 000 км/сек.

За сравнение, New Horizons – най-бързият космически кораб, построен от хората – се движи в пространството само със 17 км/сек. Но в близките 50 година НАСА възнамерява да разработи двигател от ново поколение за междузвездни полети.

Ако НАСА постигне целите си, то бъдещият междузвезден кораб ще измине разстоянието от Земята до Алфа Кентавър за около 44 години. Идеята на НАСА все още не е оформена и одобрена като проект, а реализацията й зависи най-вече от това дали учените ще могат да създадат мечтания двигател от ново поколение.

Алфа Кентавър е интересна не само в ролята си на най-близката до нас звездна система. Неотдавна около звездата Проксима Кентавър, за която се предполага, че е част от системата на Алфа Кентавър, беше открита екзопланета с вероятност за съществуване на живот на нея. Някои учени дори предполагат, че животът на Земята е дошъл именно от Алфа Кентавър.

Коментари по темата: „НАСА планира мисия до Алфа Кентавър през 2069 г.”

добавете коментар...

  1. ха

    Човекът “До Георги” иска да каже, че през въпросната година САЩ ще използват ново придобитата си космическа агенция “Роскосмос”. А сградите и оборудването на изоставената NASA ще са преобразувани в печеливш увеселителен парк, подобна на Диснилен.

  2. Българин

    Какво общо има Русия? Дейба и промитото население.

  3. До Георги

    Няма да има и рУСИЯ ! 😉

  4. Георги

    То тогава сигурно няма да има НАСА

Коментар