Бразилия ще използва блокчейн за петиции

Проект на база Ethereum ще внесе ред в обработката на онлайн петиции в Бразилия

Бразилските законодатели се насочват към платформата Ethereum, предназначена за създаване на децентрализирани онлайн услуги на база блокчейн технология, в опитите си да внесат повече ред в управлението на петиции, които са неотменна част от избирателната система на страната.

Съгласно конституцията на Бразилия, ако петицията набере над 1% от гласовете на избирателите, тя подлежи на разглеждане в конгреса. Но тази клауза обикновено не се изпълнява – отчасти, заради сложността при събиране на подписи сред 145-те милиона избиратели, отчасти заради проблема с преброяването.

Проектът за петиции на база Ethereum се оглавява от Рикардо Фернандес Пайшао, съветник по законодателни въпроси в бразилския конгрес и университетски преподавател, и Евертон Фрага, дизайнер и программист в Ethereum Foundation. Идеята е блокчейн технологията да докаже истинността на подписите, събрани под петициите.

За реализация на проекта ще бъде създадено мобилно приложение за подаване на петиции към конгреса и събиране на подписи под тях. Приложението ще следи броя подписи под всяка петиция, като веднъж дневно списъкът с имена на избиратели, поддържащи конкретна петиция, ще преминава през криптографски процес, наречен хеширане.

Хеширането е едностранен процес – всеки може да провери, че неговото име е въведено в хеширан низ от символи, получавайки потвърждение за това, че гласът му е бил отчетен. Но потребителят не може да обърне процеса, за да види списъка с поддръжници на петицията.

„Всеки може да провери системата”, казва Пайшао, който се занимава с разработката на блокчейн платформата за петиции от началото на 2017 г., но все още очаква законодателите да одобрят нейното пускане.

Коментар