IBM за блокчейн: Повече никакви документи!

Блокчейн технологията ще промени начина на извършване на транзакции и ще създаде големи предимства за производителите и ритейлърите, заяви пред CNBC вицепрезидентът по глобални пазари в IBM – Мартин Шротер.

„Ако купите акции на IBM днес, ще трябва да почакате три дни, за да разберете как е преминало всичко. В блокчейн можете да видите всички транзакции мигновено, търговската сделка е видима веднага във вашия акаунт”, казва Шротер.

Блокчейн е система за организация на бази данни. Тя се използва като хранилище на информация за операциите с криптовалути (биткойн, етериум) и може да бъде внедрена в банковата дейност, където криптотехнологията ще съкрати времето за извършване на големи сделки.

Но блокчейн не се отнася само до финансовите операции и криптовалутите. Наскоро IBM и логистичната компания Maersk обявиха джойнт-венчър, който ще развива първата в света блокчейн платформа за организация на товарни превози. Технологията ще позволи използване на цифрови вериги за доставки и ще проследява в реално време движението на товарите по целия свят.

„Повече никакви документи! Ще знаете ясно всичко, което се случва в определен момент. Вие просто ще съкратите значително цикъла на доставки, за да създадете по-голяма стойност за производителите и търговците на дребно”, заключава Мартин Шротер.

Коментар