Джефри Сакс: Най-богатите обявиха война на бедните

82% от създаденото през 2017 г. богатство е отишло в ръцетe на едва 1% от хората на света – най-богатите на планетата, според организацията с нестопанска цел Oxfam. По този повод икономистът Джефри Сакс казва, че „супер богатите са обявили война на бедните”.

В неотдавнашния си доклад „Награда за работа, не богатство”, публикуван точно когато световните лидери се готвят да се съберат за предстоящия икономически форум в Давос, Oxfam разкрива влошаващата се криза на неравнопоставеност, в която „ползите от икономическия растеж продължават да се концентрират във все по-малко ръце”.

2017 година е донесла на света „най-голямото увеличение в броя на милиардерите в историята”, според Oxfam. Падат се средно по един нов милиардер за всеки ден през годината. В крайна сметка има 2 043 милиардери (изчислявано в американски долари) на Земята. Девет от десет са мъже.

Общото им богатство се е увеличило със 762 милиарда долара за 12 месеца – „седем пъти повече от това, което е достатъчно, за да се преодолее крайната бедност”. 42 от милиардерите притежават толкова, колкото най-бедните 3,7 млрд. души на Земята.

Сред топ-богаташите има магнати, технологични предприемачи и наследници на богати особи, често пъти умножаващи богатството си благодарение на движението на фондовите пазари. Начело на списъка на най-заможните отново е основателят на Microsoft – Бил Гейтс.

Докато 42 души „притежават същото богатство колкото най-бедните 3,7 милиарда души, 61 човека притежават същото богатство като най-бедните 50%. И накрая: най-богатите 1% милиардери притежават повече богатство от останалата част от човечеството.

Понякога свръх-богатите призовават Oxfam да спре да води „класови войни”, казва икономистът Джефри Сакс от Колумбийския университет. „Но истината е, че в много общества, включително в моето, в САЩ, много от супер-богатите в действителност са обявили война на бедните”. Според него, вече е неотложно ребалансирането на „сметките”, за да се защитят правата на бедните и да се възстанови справедливостта в обществата”.

Oxfam пък призовава политиците по света да отчетат как икономическата система в света оказва влияние върху бедните хора. В своето изявление организацията подхвърля хипотетично: „един глобален данък от 1,5% върху богатството на милиардерите може да изплати ходенето на училище на всяко дете на света”.

Коментари по темата: „Джефри Сакс: Най-богатите обявиха война на бедните”

добавете коментар...

  1. Бедняка милиционер

    Наскоро го прочетох някъде, но много ми хареса:

    Аз също съм в списъка на ФОРБС …на 6 000 000 000 място 😉

  2. CUK I GEK

    DA IM PIKAM NA PARITE

  3. Димитър Иванов

    Тук говорят за 1.5% данък, а по-лошото е, че ежегодно най-богатите фирми пестят огромно количество данъци (10-20%) с данъчни рай страни като Ирландия, Люксембург, Кипър, Холандия и т.н. После помислете защо тези страни са доста добре като икономика…

    В последно време уж се задава някаква борба с това в ЕС и САЩ, но ще видим.

  4. Anonymous

    1% rule(wiki) и действа последните 5000 години на Земята.

  5. Anonymous

    Така е в природата
    един създава
    друг потребява

  6. M

    42 от милиардерите притежават толкова, колкото най-бедните 3,7 души на Земята.
    Горките 😀

Коментар