ИКТ разходите ще достигнат 4 трлн. долара тази година

В близките години световният ИКТ пазар ще бъде повлиян в най-силна степен от корпоративните разходи за облака, софтуера и инфраструктурата

Световните разходи за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) ще възлязат на близо 4 трлн. долара през настоящата година, сочи нова прогноза на анализаторската компания IDC.

Взривният ръст на пазара за смартфони, наблюдаван в последните години, доведе до това, че значителна част от разходите за ИКТ сега се падат на потребителския сегмент, отчита докладът.

Но в близките години световният ИКТ пазар ще бъде повлиян в най-силна степен от корпоративните разходи за облака, софтуера и инфраструктурата на т.нар. „платформи от трето поколение”, които идват на мястото на платформите от първо и второ поколение, свързани съответно с мейнфреймите (големите машини) и модела клиент-сървър.

В сърцето на третата платформа е „облакът”, който осигурява достъп навсякъде и по всяко време до пълната функционалност на приложенията. Четири основни „стълба” формират третата платформа: големи аналитични данни, облак, мобилни технологии и социални технологии.

По-конкретно, потребителските разходи за ИКТ през 2018 г. ще превишат 1,5 трлн. долара, 80% от които ще се паднат на покупките на устройства и плащанията за мобилни услуги.

Що се отнася до корпоративните ИКТ разходи, най-голям дял в този сегмент – четвърти по големина с около 900 млрд. долара през настоящата година – ще имат банките, дискретното производство, телекомите и доставчиците на професионални услуги, сочи прогнозата на IDC.

Коментар