Зукърбърг: Направих всяка грешка, която можете да си представите

Вярвах на грешните хора и поставях талантливи хора в неправилни роли, самокритичен е Марк Зукърбърг (снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Марк Зукърбърг използва 14-я рожден ден на неговото творение Facebook, за да проследи растежа на социалната мрежа от проект в общежитието до глобална комуникационна платформа. Да правиш грешки сякаш е ключов елемент на успеха, става ясно от изявлението на младия мениджър.

Почти половината от публикацията, наброяваща 245 думи, е за грешките, които Зукърбърг е допуснал като главен изпълнителен директор на Facebook. “Направих почти всяка грешка, която можете да си представите”, казва той.

Зукърбърг не посочва конкретни примери, а описва относително често срещани проблеми във всички организации, или т.нар. технически грешки. Освен това той казва, че е направил лоши сделки, доверил се е на грешните хора и е пропуснал важни тенденции.

“През годините направих почти всяка грешка, която можете да си представите, направих десетки технически грешки и лоши сделки, вярвах на грешните хора и поставях талантливи хора в неправилни роли”, самокритичен е Зукърбърг. “Пропуснах важни тенденции и реагирах бавно на други. Изстрелвах продукт след продукт, които се проваляха”, казва още основателят на Facebook.

Въпреки това, по някакъв начин Facebook успя да се превърне в доминираща социална мрежа на планетата, като повече от 2 милиарда души я посещават най-малко веднъж месечно. През четвъртото тримесечие на 2017 г. тя привлече близо 13 милиарда долара приходи.

Наскоро Facebook обяви, че ще даде приоритет на публикации от семейството и приятелите за сметка на съобщенията от брандове и медии. В допълнение, социалната мрежа ще фаворизира локалните истории в новинарския поток.

Миналия месец Зукърбърг очерта личното си предизвикателство през 2018 г., а то е да определи спектъра от проблеми на Facebook в хода на една година на сериозно самоусъвършенстване.

Коментари по темата: „Зукърбърг: Направих всяка грешка, която можете да си представите”

добавете коментар...

  1. аз

    Зукърбърг е много просто момче имал късмета да реализира добра идея, нищо повече. Не го превъзнасяйте като гений или велик бизнесмен, просто още един хакер извадил късмета да не лежи по затворите.

  2. ха

    Зукърбърг живее в бизнес среда в която са разрушени ценностна система, морал и приемна наследственост. Личните му качества няма да променят нищо по отношение на бизнес творението му! А ние вървим в правилна посока – чакаме световния прогнил модел да рухне, без да правим глупости и практически се “спотайваме” засега.

    И като говорим за ценностна система, то православната ни християнска религия какво място заема в нея и какво място трябва да заема?

  3. =

    Не вярвам на тоя. Сори

  4. Пряка Демокрация

    Скромен, самокритичен и в същото време велик. Вижте и средата в която живее. Красива, но семпла и непретенциозна. При нас немалка част от нашите “бизнесмени” се надпреварват по показност и помпозност. При тях самокритика никога не присъства. Комплексаря, никога не признава че е такъв. Благодарение на половин век потискащ комунистически режим, в България са разрушени, ценностна система, морал и приемна наследственост. Надявам се обаче, че вървим в правилна посока и постепенно ще излезем от безхаберието и пошлостта. Или не?!

Коментар