DataArt: Българските програмисти са в топ 5

България е сред петте държави в света, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интереси в различните технологии. Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillоtron, чрез която специалисти от цял свят могат да тестват своите умения и знания.

За целите на проучването са използвани 3 критерия: оценяване на умения (какви резултати демонстрират участниците по отношение на познанията в различните технологии), спектър на познания (брой различни технологии, които участниците владеят най-добре) и време, прекарано в платформата за геймификация Skillotron.

В статистиките са включени общо 57 страни, представители на които са участвали активно в игровата платформа Skillotron. Държавите, в които програмистите демонстрират най-голямо разнообразие от познания и интерес към различни програмни езици, са Армения, Камбоджа, Иран, Узбекистан и България, показват обобщените резултати.

Най-популярният програмен език у нас е C# (15,6% от българските потребители в Skillotron), следван от JavaScript (12,53%) и Java (11,25%). Програмни езици като Python, PHP, C++ и Ruby също са използвани от българските участници по време на тестовете, макар програмистите у нас да демонстрират по-слаб интерес към тях и по-малко познания, сочат данните на DataArt.

Участниците от Аржентина демонстрират най-добри резултати по отношение на цялостното си представяне в тестовете, следвани от тази в Украйна, Беларус и Полша. По отношение на критерия „Време, прекарано в платформата Skillotron”, най-много време за тестове са отделили участниците от Казахстан, следвани от програмистите от Великобритания.

В базата данни на Skillotron са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 16 категории и множество подкатегории и са свързани както с програмни езици, така и с управление на проекти.

Коментар