Изоставени мини стават мрежови батерии

Комунална батерия от този вид може да работи безпроблемно в продължение на около 50 години

Въгледобивната промишленост умира и няма никакви изгледи да се върне отново. Но изкопаните в земята тунели все пак могат да бъдат полезни на хората.

Новостартираща американска фирма е разработила система за съхранение на енергия с помощта на гигантски тежести, които се издигат и спускат в отвесните шахти на мините. Така те могат да съхраняват енергия и да я отдават “по заявка”.

Тежест от порядъка на 3000 тона се окачва и се спуска във вертикалната шахта на изоставена мина – същата, по която някога миньорите са се спускали, за да “отидат на работа”. При спускането надолу тежестта завърта генератори, които произвеждат електричество. Когато пък има излишна енергия в мрежата, тя се използва за издигане на тежестта нагоре. Това е същият принцип, по който работят помпено-акумулиращите ВЕЦ у нас.

Разработчиците на системата – Gravitricity – казват, че тя може да работи с шахти с дълбочина от 150 до 1500 метра. Комунална батерия от този вид може да работи безпроблемно в продължение на около 50 години.

За момента Gravitricity е в етап на разработване на системата и се хвали, че това е нейна „патентована технология“. Ако последната бъде възприета в практиката, това може да донесе ползи на общностите, изградени около някогашните въглищни мини.

Коментари по темата: „Изоставени мини стават мрежови батерии”

добавете коментар...

  1. _

    Еми, кажете го на немците това за въгледобива. След като си спряха АЕЦ-овете, се наложи да пуснат един куп ТЕЦ-ове да компенсират.

    В същото време, понеже “възобновяемите” генерират енергия не когато е нужна, а когато има добри условия (слънце, вятър), всяко немско домакинство плаща по €400/година за електроенергия, която не използват.

    Иначе, идеята не е лоша.

  2. дан40

    Порових се в сайта и намерих:
    The weight is guided by a system of tensioned guide wires (patents applied for) to prevent it from swinging and damaging the shaft.

  3. дан40

    Тази идея е много стара и работи от много години. Не разбирам какво са патентовали.

Коментар