Руснаци откраднали 340 млн. рубли с хакване на SWIFT

Кибер-крадците стават все по-находчиви, а атаките им – все по-сполучливи

Хакери са откраднали 339,5 милиона рубли (6 милиона долара) чрез атака срещу системата за международни разплащания SWIFT в Русия миналата година. Това разкри руската централна банка в петък.

Обявлението, „заровено“ в последните редове на доклад на централната банка за цифровите кражби в руските банки, е най-новото попълнение в поредица от успешни и неуспешни кибер-обири. Централната банка заяви, че информацията касае „успешна атака на работното място на оператор от системата SWIFT“.

„Обемът на неразрешените операции в резултат на тази атака възлиза на 339,5 милиона рубли“, посочи регулаторът. Централната банка обаче отказа да предостави допълнителни подробности.

Говорител на SWIFT, чиято система се използва за прехвърляне на трилиони долари всеки ден, заяви, че компанията не коментира конкретни събития. „Когато ни се докладва за случай на потенциална измама, ние предлагаме съдействие на засегнатия потребител, за да му помогнем да защити средата си,“ посочи говорителят Наташа де Терън.

Хакерите са изтеглили парите и това е „обичайна схема, когато те поемат контрол над компютър“, посочи говорителят на Руската централна банка, цитирайки Артем Сичев – заместник-началник на отдела по сигурност.

Брюкселската SWIFT заяви в края на миналата година, че дигиталните измами стават все по-сполучливи, тъй като хакерите използват по-сложни инструменти и техники за прокарване на своите атаки.

Коментари по темата: „Руснаци откраднали 340 млн. рубли с хакване на SWIFT”

добавете коментар...

  1. Saevar

    тва нищо не е, преди повече от година бяха откраднати от централната Бнагладешка банка над 100 милиона долара, щели са да вземат милярд но грешка в писането е минало на 100 милиона, на скоро някъде в Южна Америка имаше пак подобен инцидент със този софтуер както и в щатите… така че тва нищо не е

Коментар