Инвестициите в умни градове гонят 80 млрд. долара

Към стратегическите направления на умния град, които привличат най-големи инвестиции, се отнасят интелигентните системи за управление на транспорта

Нараства интересът към технологиите за реализация на проекти за умни градове, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC, който дава прогноза за пазара през настоящата и близките години.

Разходите, свързани с инициативи по създаване на интелигента градска инфраструктура, ще възлязат на 80 млрд. долара през 2018 г. Темпът на инвестициите ще нараства и към 2021 г. вложенията в тази сфера ще достигнат 135 млрд. долара, прогнозира IDC.

Напоследък програмите за умния град еволюираха от серия отделни проекти в обширен, растящ пазар, който ще привлече значителни технологични инвестиции през 2018-а и следващите години, коментира IDC.

Към стратегическите направления, които привличат най-големи инвестиции, анализаторите причисляват интелигентните системи за управление на транспорта, обезпечаване на обществената сигурност, непрекъснатата работа на енергийния сектор и друга градска инфраструктура.

От гледна точка на разходите, водещи сценарии за използване на технологии за умния дом се очаква да станат системите за управление на пътния трафик и градския транспорт, организацията на фиксирано видеонаблюдение, интелигентното умно осветление и мониторингът на околната среда.

Приоритетите в различните страни могат да са различни, отбелязва IDC. Така например, САЩ и Западна Европа планират най-големи инвестиции в проекти за умна транспортна инфраструктура, докато приоритет за Китай е фиксираното видеонаблюдение, а Япония се фокусира върху екологичния мониторинг.

Като най-голям пазар на технологии за умния дом се очертават САЩ, където през 2018 г. ще бъдат изразходвани от порядъка на 22 млрд. долара за проекти в тази област. Китай е на второ място с прогнозируем обем на инвестициите за умни градове в размер на 21 млрд. долара.

Разходите на САЩ и Китай за проекти в сферата на умния град ще нарастват с еднакви темпове – средно с 19% и 19,3% годишно в периода от 2018 до 2021 г. Най-високи темпове на растеж ще регистрират Латинска Америка и Канада, където инвестициите ще нарастват средногодишно с 28,7% и 22,5%, прогнозира IDC.

Коментари по темата: „Инвестициите в умни градове гонят 80 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Аман

    се по умен град сас се по тъпи гражданье!

Коментар