$14 млрд. пазар на печатащи устройства за тримесечие

Сред петте водещи производители на устройства за печат най-висока динамика показва японската Epson

Световният пазар за печатащи устройства е нараснал с 1,2% през четвъртото тримесечие на миналата година като брой, но в стойностно изражение бележи лек спад до 13,7 млрд. долара, сочи нов доклад на IDC.

В периода октомври-декември са продадени общо 28,1 млн. принтера, мултифункционални устройства (МФУ) и копирни машини, съгласно данните в регулярния анализ Worldwide Quarterly Hardcopy Peripherals Tracker на IDC.

Доставките на струйни устройства са се покачили с 3,3%, благодарение на пазара в Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Близкия изток, Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион (с изключение на Япония).

Продажбите на лазерни устройства в Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали с 6,1% до 3,9 млн. броя, което е най-висок показател сред всички географски зони, отбелязват анализаторите.

Китай продължава да бъде основен източник на ръст в продажбите на печатаща техника в Азиатско-Тихоокеанския регион, благодарение на активното развитие на сегмента на малкия и среден бизнес, както и на пика в търсенето в края на годината.

Индийският пазар на печатаща техника също има значителен принос към бизнеса в региона, бележейки ръст от 19% в периода октомври-декември 2017 г. Докладът отчита ръст в продажбите на устройства, оборудвани със системи за непрекъснато подаване на мастило, извън пределите на Азиатско-Тихоокеанския регион.

Сред петте водещи производители на устройства за печат през тримесечието най-висока динамика показва японската Epson, която е увеличила доставките на машини с 12,2%, благодарение именно на устройствата с непрекъснато подаване на мастило.

Epson заема трето място сред топ производителите с дял от 19,8%, отстъпвайки само на HP Inc. (36,5%) и Canon (23,1%). Доставките на лидера са намалели с 3,8% до 10,3 млн. броя, докато Canon регистрира ръст от 1,4% през тримесечието, достигайки продажби в размер на 6,5 млн. броя.

В топ 5 на пазара за печатаща техника попадат още Brother и Xerox с дялове съответно 7,5% и 2,1% през тримесечието. Xerox регистрира най-голям спад – 4,6%, сочат данните на IDC. Разположението на силите през цялата 2017 г. е същото като през последното тримесечие на годината.

Коментар