Европа ще похарчи $19 млрд. за умни градове през 2018 г.

През настоящата година Европа ще похарчи около 19 милиарда долара за технологии и инициативи, свързани с умните градове, прогнозира анализаторската компания IDC.

Инвестициите в смарт градовете ще продължат да нарастват и в следващите години, за да достигнат 31 млрд. долара през 2021 г., сочи анализът. Доминиращ регион по разходи за умни градове се очертава Западна Европа, на която ще се паднат 16,9 млрд. долара, или над 90% от всички инвестиции през текущата година.

В същото време държавите от Централна и Източна Европа ще регистрират по-високи ръстове в харчовете за умни градове – средно 21,1% в периода от 2017 до 2021 година, отбелязва IDC.

Най-големи инвестиции ще бъдат направени в проектите за управление на движението по пътищата и градския транспорт, на които Европа отделя приоритетно внимание. Други значими направления са екологията, управление на водните ресурси, системите за видеонаблюдеение и градското осветление.

По-рано анализаторитe прогнозираха глобалните разходи за проекти в сферата на умните градове. Тази година светът ще похарчи около 80 млрд. долара за умни градове, а към 2021 г. разходите ще достигнат 135 млрд. долара.

Като най-голям пазар на технологии за умни градове се оформят САЩ. Очаква се през 2018 г. разходите за проекти в тази област в Щатите да възлязат на 22 млрд. долара.

Коментари по темата: „Европа ще похарчи $19 млрд. за умни градове през 2018 г.”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    До Аман 1 – да наистина много от средствата се наливат в определените корпорации, които имат огромни маржове на печалба, да наистина много от нещата, които ще се направят не са едни от най-приоритетните, но в крайна сметка тези неща, които ще се направят са хубави, полезни, ефективни, екологични и иновативни. Това е пътят Европа да бъде по-конкурентно способна на САЩ и хората да живеят на едно по-добро и цивилизовано място. Така, че единственото, което да се каже и плюене, изглежда мрънкане и оправдания типично за средностатистическия българин.

  2. Аман

    Аман от вечно недоволни теоретици на конспирации. Като предходния коментатор.

  3. Аман

    Забрайхта да напишити: “Европа ша земи 19 милиарда от и без туй измъченио данъкоплатец, да ги овре у джеба на определените корпорации”

Коментар