Радио и светлина ще пренасят данни

Експертите се надяват да могат ефективно да разпространяват пакети с големи количества данни навсякъде

Експертите се надяват да могат ефективно да разпространяват пакети с големи количества данни навсякъде

Нов проект, финансиран от шестата рамкова програма на Европейския съюз за изследвания, си поставя високи цели за пренос на данни и вероятно много други приложения в бъдеще. Иницитавата е наречена UROOF (английско съкращение за фотонни компоненти за ултра широколентово радио по оптично влакно).

Екипът по разработването, координиран от Моше Ран, създава една модерна система, изградена върху оптични и радио технологии, за да се получи една хибридна среда за пренос на данни на много по-големи разстояния от постигнатите досега.

Експертите се надяват да могат ефективно да разпространяват пакети с големи количества данни навсякъде – от домове до самолети или кораби. Тяхната система има задача да преодолее много късото разстояние, което сегашните безжични сигнали са в състояние да покрият, чрез комбиниране на най-добрите характеристики на оптичните и радио технологии.

UROOF преобразува ултра широколентовите радио сигнали, които могат да пренасят до  480 MB/s, в светлинни лъчи, транспортира ги на далечни разстояния по евтини оптични кабели и след това отново ги превръща в радио сигнали.

Координаторът на проекта обяснява, че “използването на оптика за преодоляване на ограниченията на преноса на къси разстояния е елегантен начин, тъй като обхватът не може да се разшири във въздуха”. Освен това, чрез значителното намаляване на интензитета на сигнала се решават и проблеми, свързани с влиянието върху човешкото здраве.

В проекта участват академични институции, сред които технологичният институт „Холон”, Израел, университетът на Есекс, Великобритания, политехническият университет във Валенсия, Испания, националният политехническият университет в Гренобъл, Франция и други.

Индустриални партньори на проекта са Wisair, Израел, Thales Communications (TCF), Франция, TES, Германия и център за интегрирана фотоника CIP, Великобритания.

Разработчиците вече са готови с две версии на системата, една по-евтина – Access Node 1 с цена под $100 или €74, която използва силициево-германиеви фототранзистори и излъчващи лазери с възможност за обработка на сигнали с честота 10 GHz, и една по-бърза и по-скъпа система. Това е  Access Node 2, базирана на устройство, наречено електроабсорбиращ приемопредавател, който модулира оптичен сигнал директно чрез радио сигнал. С него може да се постигне формиране на сигнал с честота 60 GHz.

Бъдещето изглежда обещаващо, както се надяват експертите. Те очакват хибридната технология да навлезе масово в следващите две години, когато ще бъде възможно да се произвеждат точки за достъп в двете версии според търсенето.

Коментар