Мобилните работни станции са хит на пазара

Корпоративните потребители купуват все повече мобилни работни станции и това е нова тенденция на пазара, в която играчи като HP и Acer са добре позиционирани, отбелязва Digitimes.com.

В момента пазарът на мобилни работни станции се доминира от HP, която държи около 60-70% от продажбите, според източници от тайванската индустрия. Наскоро компанията пусна две мобилни системи, вкл. ZBook x2, оборудвани с безжични клавиатури.

Acer, от своя страна, обяви мобилната работна станция TravelMate P8 с технически характеристики като на високопроизводителен настолен компютър. Лаптопът е предназначен за клиенти в сферата на финансите, образованието, медицината и промишлеността.

По данни на анализаторската компания IDC, доставките на мобилни работни станции през 2016 г. възлизат на 1,35 млн. броя в глобален мащаб, бележейки ръст от 20% спрямо предходната година. Само през първото тримесечие на 2017 г. обаче са доставени повече подобни системи, отколкото през цялата 2016 г.

Архитектурата GPU Nvidia Pascal позволи привеждане на работните станции от формат на традиционен десктоп в ноутбук. През настоящата година се очаква нова вълна на трансформации, с появата на архитектурата Nvidia Volta, отбелязват тайванските източници.

Коментар