Оптимизмът за пазара на работни станции се завръща

Изтичането на срока за поддръжка на Windows 10 ще ускори обновяването на работните станции до Windows 11 (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на настолни и мобилни работни станции претърпя спад от почти 9 процента през 2023 г., но в края на миналата година динамиката се подобри и анализаторите очакват скорошно възобновяване на растежа.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. производителите на компютри са доставили 1,85 милиона работни станции, включително настолни и лаптоп модели, сочи нов доклад на IDC. Резултатът, който се покачва с 6,1% спрямо същото тримесечие на предходната година, бележи края на дълъг период на спад – в продължение на пет последователни тримесечия.

Според данните за световния пазар в периода октомври-декември 2024, първите пет най-големи производители на работни станции са Dell, HP Inc., Lenovo, NEC и Asus.

Въпреки отчетеното увеличение обаче общият обем на доставките за 2023 г. от около 7 милиона устройства е с 8,8% по-нисък от 2022 г., когато пазарът достигна рекордните 7,6 милиона единици. Тогава скокът се случи на фона на засилено търсене на компютърна електроника в началото на пандемията. След това обаче растежът отстъпи място на спад, поради свръхпредлагане и отслабващо търсене.

„2023 г. несъмнено беше трудна година в много отношения, но завършва с някои позитиви и надежда за по-добри неща, които предстоят. По-специално, пазарът на работни станции сега е по-голям, отколкото преди пандемията, и е по-устойчив от пазара на персонални компютри като цяло”, коментира анализаторът на IDC Джей Чоу.

В краткосрочен план се очаква да се появят няколко движещи сили, които ще върнат сегмента на работните станции в положителна посока. С изтичане на поддръжката за Windows 10 в края на 2025 г., анализаторите очакват бизнесите да ускорят обновяването на компютърния си парк  до Windows 11. IDC вярва, че това ще стимулира ръста на доставките на работни станции с 5,2% през 2024 г.

Възходящата тенденция ще продължи да се засилва и през 2025 г., в която темпът на растеж трябва да достигне 7,9%, а доставките да доближат 8 милиона единици. През следващите три години се предвижда забавяне, близко до стагнация. Очакваният среден темп на растеж между 2022 г. и 2028 г. е 2%.

Междувременно IDC прогнозира връщане към растеж на цялата компютърна индустрия. Според скорошен доклад, 265,4 милиона персонални компютри трябва да навлязат на световния пазар през 2024 г., което е с 2% повече от предходната година. 

В бъдеще доставките на персонални компютри ще се увеличават средно с 2,4% годишно, за да достигнат 292,2 милиона единици през 2028 г., сочи прогнозата на IDC.

Коментар