Технология на Apple помагала на престъпници

Устройствата AirTags са станали предпочитан инструмент за преследвачи и насилници
(снимка: CC0 Public Domain)

Apple се сблъска със сериозeн неуспех в съдебно дело. Калифорнийски съдия се произнесе срещу компанията за случаи на използване на AirTags устройства, за които се твърди, че помагат на престъпниците да проследяват жертвите си. Apple се опита да поиска отхвърляне на делото, но не успя да убеди съдията в правотата си и в крайна сметка беше взето решение срещу компанията.

ИТ гигантът от Купертино се оказа въвлечен в колективен иск от потребители, които се опасяват за сигурността си от устройствата за проследяване AirTag, отбелязва Gizchina в репортаж по случая. Делото, заведено в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния, твърди, че с AirTags злоупотребяват “сталкери”, което е довело до тежки последици, включително случаи на преследване, тормоз и дори убийство.

Ищците твърдят, че AirTags са станали предпочитан инструмент за преследвачи и насилници, повдигайки критични въпроси относно функциите за безопасност и потенциалните рискове, свързани с тези устройства на Apple. Според публикация на Блумбърг, калифорнийският съдия Винс Чабрия е постановил в петък, че трима ищци в колективния иск са предявили достатъчно обосновани искове за небрежност и отговорност за продукта.

Делото беше заведено първоначално през декември 2022 г. и изменено през октомври 2023 г. То придоби сила, тъй като повече лица се присъединиха към правния иск, подчертавайки широко разпространените опасения относно злоупотребата с AirTags.

Ищците по делото обвиниха Apple в небрежност и отговорност за продукта. Те твърдят, че функциите за безопасност на AirTags са били недостатъчни за предотвратяване на инциденти с проследяване.

Apple, от своя страна, положи известни усилия за подобряване безопасността на продукта след пускането му на пазара. Устройството вече има нови функции като издаване на звуци при отделяне от собственика и уведомления за неизвестни тракери. Въпреки това ищците твърдят, че тези мерки са били неадекватни за справяне с рисковете, породени от AirTags.

През октомври повече от 30 жертви, за които се твърди, че са тероризирани от преследвачи, използващи AirTags, се присъединиха към групов иск срещу Apple, заведен в калифорнийски съд. Съдебните документи показват, че Apple е имала срок до 27 октомври да отговори на преразгледаната жалба.

В делото се твърди, че поради небрежността на Apple, AirTags са се превърнали в „една от най-опасните и ужасяващи технологии, използвани от преследвачите”. Това е така, защото тези устройства могат да се използват лесно, рентабилно и скрито за „определяне на информация за местоположението в реално време и проследяване на жертвите”.

Делото беше заведено за първи път през 2022 г., а ищците твърдят, че има многобройни сигнали, показващи, че AirTags често се използват за проследяване. Към април 2022 г. международните случаи на проследяване чрез AirTags се увеличиха, като американската полиция получи повече от 150 сигнала. Според жалбата, има 19 скорошни случая на проследяване чрез AirTags само в един градски район в Съединените щати: Тълса, Оклахома.

След решение на американския окръжен съдия Винс Чабрия, на Apple е отказано искането да отхвърли делото. Въпреки че признава прилагането на мерките за безопасност от страна на компанията и нейния аргумент, че не трябва да носи отговорност за злоупотребата с AirTags, съдията позволи делото да продължи, заявявайки, че окончателно решение относно отговорността на Apple не може да бъде направено на този ранен етап.

„В крайна сметка Apple може да е права, че законът на Калифорния не изисква от нея да прави повече, за да намали способността на преследвачите да използват ефективно AirTags, но това решение не може да бъде направено на този ранен етап”, каза съдията.

В отговор на делото Apple подчерта ангажимента си към безопасността на потребителите. Компанията си сътрудничи с Google за разработване на индустриални стандарти, насочени към предотвратяване на злоупотребата с устройства за проследяване.

Съдебната битка обаче подчертава сложните предизвикателства около регулирането на технологиите. Тя също така показва, че е отговорност на компаниите да предпазват потребителите от потенциални рискове, свързани с техните продукти.

Случаят повдигна сериозни опасения относно потенциалните опасности, свързани с устройства за проследяване като AirTags. Той също така разкрива необходимостта от стабилни мерки за безопасност за предотвратяване на злоупотреба с устройството. Ищците изтъкват реалните последици от инциденти с преследване чрез AirTag, вкл. насилие и убийства, което подчертава спешната нужда от справяне с тези проблеми, за да се защитят хората от увреждане.

С напредване на колективния иск срещу Apple изходът от тази съдебна битка вероятно ще има по-широки последици за технологичната индустрия и регулирането на устройствата за проследяване. Основният извод е нуждата от балансиране на иновациите с безопасността и поверителността на потребителите.

Коментар