Крадат луксозни коли с Bluetooth джаджа на Apple

AirTag устройството на Apple се оказа ефективен инструмент за крадците на коли
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато по-рано тази година Apple показа на бял свят новия си тракер AirTag, мнозина се смутиха от последиците за поверителността. Някои дори нарекоха Bluetooth устройството „рядка грешка в поверителността” от страна на Apple.

Е, май се оказа вярно. Тази седмица канадската полиция обяви, че крадци на автомобили използват AirTags за проследяване на превозни средства, които искат да откраднат, съобщи Arstechnica.

Регионалната полиция на Йорк (която обслужва район северно от Торонто) разкри, че е разследвала пет инцидента през последните три месеца, при които крадци са скрили AirTags в превозни средства, паркирани на обществени места. По-късно крадците са проследили целите си, за да откраднат колите при удобна възможност.

На пазара има и други Bluetooth-базирани тракери, но повсеместното разпространение на устройствата на Apple означава, че обикновено е по-бързо и по-точно да се проследи нещо дистанционно чрез AirTag, отколкото чрез конкурентно устройство.

И докато малките джаджи несъмнено улесняват потребителите да намерят изгубените си неща, изглежда представляват интерес и за находчиви престъпници.

Коментари по темата: „Крадат луксозни коли с Bluetooth джаджа на Apple”

добавете коментар...

  1. ..

    Тия крадци са изключителни аматьори и ако не ги изловят, значи полицията е супер зле 😀

    1. iOS има функция да предупреждава, ако засече AirTag, който се движи заедно с телефона, но не е свързано към същия iCloud профил. Тази функция е направена точно, за да не може някой да ползва AirTag за тайно проследяване.

    2. AirTag няма GPS, няма и GSM връзка, затова използва мрежата от движещи се iPhone. Така, че не може да се скрие от телефона на проследявания.
    Това означава също, че единственият начин AirTag да се с “свърже” със собственика е през iCloud.
    Дори Apple да не записват цялата информация, пак има достатъчно информация, за да се установи iCloud профилът на крадеца. Оттук нататък, работата на полицията става доста по-проста.
    А, дори крадците да сменят iCloud профили, устройства и прочее, пак оставят солидна дигитална диря.

    3. От поне 5-6 години е пълно с проследяващи устройства, които имат собствен GPS и GSM модул. По-големи са от AirTag, но спокойно могат да се прикрепят към автомобила с по-силен магнит, на скришно място – там няма как да бъдат засечени.

    Този начин на проследяване, всъщност, вече се използва широко от професионалните автокрадци.

    Дори наскоро гледах в YouTube как човек да си направи сам GPS проследяващо устройство на базата на ESP32, който струва $2.

    Благодарение на наличните аматьорски CNC машини за по $150 (може би има и други начини, аз за този знам), човек може сам да си направи платката, да сложи и запои компонентите, т.е. вече е възможно анонимното създаване на хардуер с минимална инвестиция.

    AirTags са по-бързото решение, но то е и далеч по-лесно проследимо от властите. Дори бих казал, прекалено лесно.

Коментар