Руски сателит ще показва реклами от космоса

Съзвездие от сателити ще излъчва реклама от космоса за хората на Земята
(снимка: Avant Space / ТАСС)

Руски стартъп съвсем скоро ще изстреля първия си сателит, предназначен да излъчва реклами от космоса, съобщиха медиите в страната. Avant Space се надява да покрие аудитория от 1 милиард души.

Проектът, наречен „Constellation” (в превод – съзвездие), предвижда разполагане на пълноценно сателитно „съзвездие” в небето, което ще обезпечи показването на „космическа реклама”, съобщи ТАСС. За целта сателитните устройства ще бъдат оборудвани със специална лазерна система за предаване на визуална и цифрова информация.

Според представители на Avant Space, приблизителното покритие на подобна система за реклама би било повече от 1 милиард души. Жителите на над 130 големи града по света ще могат да виждат посланията, излъчвани от сателитите.

Изстрелването на първия спътник е насрочено за 2022 г. За тогава се планира да започне и показването на реклами в нощното небе с помощта на спътници в околоземна орбита, уточняват от руския стартъп.

През август компанията патентова метод за лазерно предаване на данни от космоса към Земята на принципа на QR кода. С помощта на трептящи лазери към Земята се предава двоичен код и при насочване на телефона към спътник от съзвездието потребителят ще получава информация под формата на текст или хипервръзка.

Основателят на Avant Space Антон Осовски отбеляза, че първото изстрелване на спътника ще позволи на компанията да получи опит, който може да се мащабира в бъдеще. Това „ще доведе до пълноценно стартиране на орбиталния рекламен проект, чието покритие може да надхвърли 1 милиард души”, казва той.

Коментари по темата: „Руски сателит ще показва реклами от космоса”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Чак пък гениално дето мангал рекъл …. !!!! Аз знам че хората търсят да се отърват от реклами дето и без усилия могата да гледат. Та кой пък ще излезе под открито небе и ще размахва телефона за да ги засече и да ги гледа.

    И ако са двойка, вместо да гледат нощното небе и мацето да изпадне в романтика, ще рече – гледай миличко какви ботушки са пуснали сега в московския мол.

  2. :o)

    Прасета в космоса 🙂
    Незнам ама и в космоса ли няма да имаме мира от реклами, баси 😐

  3. QR

    QR code in space

  4. мангал

    Когато четеш повърхностно е така, то и на времето ланките нямаше кой да ги събори, ама ей на дойдоха корпорациите, алчността и оптичното влакно, което не представлява интерес за родата….
    пък и естетиката някак си е за предпочитане пред сноповете висящи живи и умрели кабляци, нали…..

  5. мангал

    Ти няма да гледаш сателите, а камерата реално лазерите, които могат да мащабират изображението, но тук целта е друга и е блестяща ако се вгледаш в дълбочина, то на всеки телефон предната камера докато четеш/пишеш гледа към “съзвездието” и нищо не й пречи да улавя насочени “невидими” лазерни QR кодове и да получаваш реклама даже и без връзка, а защо не и интернет при достатъчно развити технологии камерата на телефона може да стане оптичен модул/модем ‘)
    Гениално е както и да го погледнеш

  6. к

    ох сега прочетох края 😀 е няма такива руски глупаци, не ми стигат рекламите навсякъде, ми даже ще си правя труда да си насочвам телефона някъв сателит да ми праща qr код и аз да зареждам линка, че да изгледам рекламата 😀

  7. к

    за да се вижда нещо в орбита ще трябва да е голямо стотици километри, но щом руснак се фантазира, ясно

Коментар