Правителството на Финландия инвестира в Nokia

Финландското правителство вложи 844 млн. евро в производителя на телекомуникационно оборудване Nokia, увеличавайки дела и влиянието си в компанията, съобщи Ройтерс.

Nokia, която години наред доминираше на пазара за мобилни телефони, претърпя крах след появата на iPhone и Android устройствата, в резултат на което Финландия изпадна в икономическа стагнация. Едва наскоро сканданавската страна успя да се възстанови.

През 2014 г. Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft, предприе мащабни съкращения и се преориентира към бизнеса с телекомуникационно оборудване. Сега персоналът на компанията наброява около 6,3 хиляди служители във Финландия, а в глобален мащаб за нея работят 102 800 души.

В първите месеци на 2018 г. правителството на Финландия придоби 3,3% от акциите на Nokia чрез държавната инвестиционна компания Solidium. За целта правителството продаде дялове в шведския телеком Telia, шведската металургична компания SSAB и финландския холдинг Sampo.

На предстоящото събрание на акционерите Solidium няма да получи места в борда на директорите на Nokia, но в бъдеще не е изключена такава възможност, казва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на инвестиционната компания – Анти Макинен.

Решението за инвестиции в Nokia е взето изключително от ръководството на Sokidium, твърди министърът на икономиката на Финландия – Мика Линтила. Но той признава, че правителството е заинтересовано от увеличаване на държавния дял в Nokia.

Solidium сега е достатъчно голям акционер, за да се чува мнението му, вкл. при разпределение на местата в борда на директорите, подчертава министърът.

По данни от сайта на Nokia, по-голяма част от акциите на компанията са съсредоточени в ръцете на чуждестранни институционални инвеститори. Най-голям акционер в компанията към края на 2017 г. е американският фонд BlackRock, който притежава 6,2% дял в Nokia.

Анализатори определят сделката със Solidium като неочаквана. В последно време Nokia стана твърде интернационална компания и вече не е стратегически важна за Финландия като например операторът Elisa, коментира мениджърът на фонда Danske Bank – Юха Варис.

Коментари по темата: „Правителството на Финландия инвестира в Nokia”

добавете коментар...

  1. Марто

    “През 204 г. Nokia продаде телефонния си бизнес на Microsoft…” – тежки времена бяха 🙂

Коментар