България е сред най-активните в инициативата WiFi4EU

WiFi4EU е европейска инициатива, в рамките на която ще бъдат финансирани проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места

България е на 4-то място в ЕС по брой регистрирали се общини за инициативата WiFi4EU, която финансира проекти за безплатен безжичен интернет, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Сто и тридесет български общини се регистрираха онлайн още през първия ден от пускането на портала WiFi4EU. Към 8 часа днес България се нарежда на първо място в региона и на четвърто място в Европейския съюз по брой регистрирали се общини.

WiFi4EU е европейска инициатива, в рамките на която ще бъдат финансирани проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места. Планираният бюджет за инициативата в периода до 2019 година възлиза на 120 млн. евро.

В конкурса могат да участват общини, които желаят да осигурят на своите граждани и гости достъп до безплатен безжичен интернет с висока скорост на публични места като гари, болници, библиотеки и др. Разходите за оборудване и инсталиране се поемат от ЕК след одобрение на съответното населено място.

Важните стъпки за подаване на предложения за конкурса ще бъдат представени от комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред УС на Националното сдружение на общините в България – тази събота, 24 март, в сградата на МТИТС.

Коментар