10 по Рихтер за Facebook. Ще се изправи ли?

Тайфунът от събития около Facebook накара някои анализатори да се съмняват, че социалната мрежа може да се съвземе след ударите, които понася

Като трус от 10 степен по Рихтер се оказа за Facebook новината, че данните на 50 милиона потребители са се оказали неправомерно в ръцете на консултантска къща, свързана с предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръпм. Последвалите събития могат да се окажат опустошителни за социалната мрежа, която през последните години е безапелационен лидер сред всички социални медии.

Преди броени дни Илон Мъск изтри Facebook страниците на Tesla и SpaceX от мрежата! Но това е само лек повей от тайфуна събития около социалната мрежа.

Бивш служител на Cambridge Analytica разкри, че компанията е работила за група, агитираща британците в полза на Брекзит. Политическият консултант заяви, че Cambridge Analytica е замесена в кампания, „подвела британската общественост“ относно дейността на фирмата във връзка с решението на страната за напускане на ЕС.

Британи Кайзер, директор бизнес развитие в компанията от 2014 г. до малко по-рано тази година, заяви в интервю, че Cambridge Analytica е провеждала „събиране и анализ на данни за Leave.EU“, но публично е отричала да прави това. Поведението на фирмата допълнително наля масло в пожара, пламнал от скандала с Facebook.

Малко по-късно Върховният съд издаде разрешение на Британските информационно-разузнавателни служби да претърсят офисите на Cambridge Analytica. Разследващите на Острова това и сториха. Те нахлуха в лондонския офис на фирмата през нощта срещу събота. Говорител на службите обясни, че „трябва да се оценят доказателствата, преди да се решат следващите стъпки и да се направят каквито и да е изводи“. Служителите на спец-полицията са проверили кутии и документи.

През това време щатските законотворци поискаха от основателя и шеф на Facebook Марк Зукърбърг да се яви в Конгреса и да даде обяснение как данните на 50 милиона потребители са попаднали в ръцете на Cambridge Analytica. Това допълнително „подпали“ фирмата, която и без това вече бе под стрес заради гнева на потребителите и инвеститорите.

Марк Зукърбърг бе извикан в Конгреса на САЩ да даде обяснение за скандала с личните данни

„Изслушването ще разгледа събирането и продажбата на лични данни на повече от 50 милиона потребители на Facebook, потенциално без тяхното знание или съгласие и в нарушение на политиката на Facebook“, заяви говорителят Грег Уолдън, цитиран от Ройтерс.

Комисията по енергетика и търговия в Камарата не каза за кога е планирано изслушването, но то няма да се случи, докато Конгресът не се завърне от двуседмичната си ваканция.

Междувременно Зукърбърг каза, че ще свидетелства с готовност, стига да е „подходящият човек в компанията, който да говори с депутатите“. Говорител на Facebook потвърди, че фирмата е получила писмото и го разглежда, както и че засега не е ясно дали Зуки е човекът, който ще се яви да отговори на трудните въпроси.

Лидери от Комисията по търговия при Щатския сенат също поискаха от шефа на социалната мрежа да даде показания. Те са призовали за намиране на подходяща дата, на която той да се яви и да отговори на въпросите им.

Двама сенатори са поискали от Федералната търговска комисия, ключов пазарен регулатор в САЩ, да разследва дали други фирми са получили неправомерно потребителски данни от потребители на Facebook.

Facebook загуби голяма част от стойността си след връхлетялата я буря

Наред с всичко това и Индия подхвана Cambridge Analytica, заради пробива с данни на потребители на Facebook. Властите определиха датата 31 март като краен срок лондонската фирма да отговори на запитване дали е е ангажирана с нерегламентирано събиране на данни за Facebook потребители от Индия.

Миналата седмица министърът по ИКТ на Индия предупреди, че може да е налице злоупотреба с лични данни в социалните мрежи, свързани с изборите в страната. Изявлението му стана факт, след като в петък се появиха местни репортажи, че има индийски политически партии, които са използвал фирми за обработка и анализ на данни по време на изборите.

„Справедливостта на индийската демокрация и избирателния процес е въпрос на гордост и всеки опит да се повлияе на святостта на избирателния процес чрез съмнителни средства е неприемлив“, се казва в изявление на министерството.

Междувременно се появи изследване, което разкрива, че опазването на личните данни от социалната мрежа е извънредно трудно за потребителите по цял свят. Всеки, който е изкушен да изтрие своя Facebook профил, най-вероятно продължава да бъде наблюдаван от социалната мрежа, която проследява близо 30% от световния уеб трафик.

Заради всичко това в Европа набират скорост фирмите, разработващи продукти и услуги с обещание да предпазват личните данни на потребителите. „Ние пречим на компаниите да ви шпионират“, казва Марк Ал-Хамес, шеф на Cliqz. Фирми като нея разработват браузъри и софтуерни добавки, за да попречат на следенето на лични данни.

Огънят, на който е подложена Facebook, заедно с вялата реакция на ръководството, дадоха основание на мнозина да смятат, че това е краят на доминантната роля на „лицевата книга“. В много от публикациите в световните медии се коментира, че на никого във Facebook всъщност не му пука за личните данни на потребителите.

„Нека спрем да се преструваме, че Facebook ги е грижа“, гласи заглавие на Engadget.com. Статията посочва, че в корпорацията добре са знаели за това, което Cambridge Analytica е правила доста време.

„Вялата реакция на шефовете на Facebook не е реакция на хора, които ги е грижа за техните клиенти“, пише USC.edu. „Да, действително те признаха, че е налице пробив в доверието“, анализира изданието. „Когато изграждаш доверие у хората, не казваш просто „Ще се подобрим“, а работиш, за да направиш политиките си прозрачни, бързаш да накараш потребителите си да се почувстват защитени, стараеш се да им помогнеш да разберат условията, с които си им предложил да се съгласят“.

Всичко това, в съчетание с набралото скорост движение „изтрий Фейсбук“, дава основание на мнозина да поставят въпроса дали не е дошъл краят на Facebook. Корпорацията е голяма и трудно ще изчезне, отчитат много от анализаторите. И все пак сривът, след който компанията ще трябва да се постарае да се възстанови, е опустошителен, а поведението й не обещава скорошно възстановяване.

Коментари по темата: „10 по Рихтер за Facebook. Ще се изправи ли?”

добавете коментар...

  1. шото

    е а дано ама надали.. както каза там отдоле, никой не разбра за тоя гъзотръс!

  2. Yo

    Дано не.

  3. :о)

    Новини като тези ме карат да избухвам в бурен смях. 😀
    99.999999999% от потребителите на фейсбук не са разбрали за т.нар. от вас СЪТРЕСЕНИЕ
    10 ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР а продължават да си пускат статуси и снимки с нацупени устни пред огледалото.
    Това че “визионера” мъск изтрил нещо на кой на тоя свят му дреме?
    Някоя кифла ще си спре фейсбука заради това?
    СЪТРЕСЕНИЕ?
    Абе моля ви се , усещайте се колко смешни неща пишете.

  4. Malkata Duhachka

    Fucking shit!

Коментар