Топ 15 на най-платените ИТ длъжности

Публичните компании в Сан Франциско плащат най-скъпо на ИТ специалистите, потвърди изследване

Ако сте ИТ специалист, можете да спечелите повече пари, работейки в публична технологична компания, отколкото в частна такава, сочи ново проучване на Comparable. И колкото по-голяма е фирмата, толкова повече пари ще направите.

Старши разработчик в частна технологична компания печели около 73 000 долара годишно в САЩ, докато на същата длъжност в публична компания ще получава средно около 130 000 долара. Независимо къде работите обаче, ще направите най-много пари като архитект или старши продуктов мениджър, показват данните на Comparably.

Що се отнася до местоположението, публичните компании в Сан Франциско плащат най-много за изброените 15 длъжности. Един архитект в публична компания прави средно $184 000 в Сан Франциско, в сравнение с $155 000 в Лос Анджелис.

Архитектът е най-високо платената длъжност сред ИТ специалистите (източник: Comparably)

Не е изненадваща разликата в заплащането на жените и мъжете на национално равнище в САЩ, работещи на една и съща длъжност, отбелязва TechCrunch. Заплащането на мъж старши разработчик в публична компания е средно 144 000 долара на година, докато една жена работи същото за $137 000.

Най-голямата разлика в заплащането е сред мениджърите по продажби, където средностатистическият мъж прави 151 000 щатски долара, а средно за жените сумата е 115 000 щатски долара в публичните компании.

Работодателите в Сан Франциско са най-щедри към своите ИТ специалисти (източник: Comparably)

Comparably е събирала сравнително анонимни данни за възнагражденията на повече от 100 000 души в малки, средни и големи компании – както публични, така и в частни фирми в САЩ – в периода между март 2016 г. и февруари 2018 г. Сравнени за заплатите на 15 от най-популярните длъжности в областта на технологиите, като архитект, учен по данни, разработчик, маркетинг мениджър, оперативен мениджър, продуктов мениджър и др.

Струва си да се отбележи, че частните технологични компании понякога предлагат компенсации, което не се взети под внимание в това изследване. Сравнението обаче отчита годишните бонуси.

Коментари по темата: „Топ 15 на най-платените ИТ длъжности”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Сега си направете сметка дали сме евтини 🙂 В България с $200 000 можеш да наемеш цял екип от програмисти + огромен офис, а в Щатите – един програмист и едно офис място.

  2. ИТ специалист

    Сега глупаците ще почнат да правят сметки ах ох ах колко много пари са това без да осмислят фактите, че това не са високи заплати за стандарта на живот в Сан Франциско и дори за САЩ като цяло.

    Вместо робски и неблагодарен програмистки труд е на далавера да си врътнеш едно MBA по мениджънт и бизнес администрация, а може и още по-добре и без никаква диплома и умения да станеш я бизнесмен, я некой предприемач 🙂 Най-добре е уреден живота и е привилегия да си тъп прост, но на висок пост – това не е само за България, а важи за целия Свят 🙂

Коментар