Китай тества иновативна соларна магистрала

Китай започна изпитания на соларна магистрала в източната провинция Дзинан. Пътят е с дължина 1080 метра и по него минават по приблизително 45 000 превозни средства на ден, съобщи EnergyDigital.

Слънчевите панели са поставени под слой прозрачен бетон. Те генерират достатъчно енергия за захранване на осветлението на магистралата плюс електричество за около 800 жилища.

Соларната магистрала е построена от Qilu Transportation Development Group Co. Освен слънчеви панели, „интелигентната магистрала” разполага и със сензори за картиране и електрически зарядни станции.

Китайското правителство предвижда увеличаване на използването на автономни превозни средства. Очакванията са, че към 2030 г. 10% от автомобилите ще бъдат изцяло безпилотни.

Точно това е и далечната цел на проекта на Qilu Transportation – компанията вярва, че може да осигури по-добри данни за трафика в реално време, прецизно картографиране и зареждане на електрическите автомобили по време на пътуване.

„Магистралите, които използваме в момента, позволяват на превозните средства само да минават по тях и ние разглеждаме това като продукт от първо поколение. Вече работим върху магистрали 2.0 и 3.0“, заяви генералният мениджър на компанията Джоу Йонг.

Строителството на новата магистрала е в синхрон от правителствената инициатива „Made in China 2025“, която има за цел да развива производствената индустрия в страната, особено превозните средства от ново поколение, информационните технологии и роботиката.

Коментар