Ще правим суперкомпютър с още 15 европейски страни

България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър, стана ясно на форум в София с участието на премиера Бойко Борисов и евроксомисар Мария Габриел (снимка: Министерски съвет)

Европейската комисия ще инвестира 1 милиард евро в създаване на суперкомпютър за решаване на предизвикателства в областта на медицината, климатичните промени, индустрията. 16 държави, вкл. България, поеха ангажимент да се включат в реализирането на амбициозната цел, стана ясно на конференция „Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителни мащаби“ в София.

Европа има потенциал да се върне в топ 3 на световните сили в суперкомпютрите, заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Суперкомпютрите са ключови за цифровата трансформация на индустрията и обществото. Те допринасят редица традиционни сектори на икономиката да станат по-продуктивни, да създават нови иновативни продукти и услуги, които да имат по-висока добавена стойност, на научно-изследователските центрове да правят нови открития и научни постижения.

„Основната част от политиките, които трябва да формулираме, особено в области като здравеопазването, персонализираната медицина, енергетиката и климата, са основани на напредналите високоскоростни компютърни програми и симулации. Но днес нито един от първите десет суперкомпютъра не се намира в Европейския съюз. Ето защо не можем повече да си позволим да изоставаме. Трябва да върнем Европа сред световните лидери в областта на суперкомпютрите“, посочи Мария Габриел.

България има потенциал да бъде сред водещите в тази инициатива, като се възползва от своя дългогодишен опит и традиции в суперизчисленията и техните приложения, подчерта Габриел. Тя предупреди и за риска, че ако не се действа сега, данните, произведени от европейските научно-изследователски центрове и индустрията, ще бъдат обработвани извън Европа. По този начин ще ставаме все по-зависими от външни за Европа изчисления, доставчици на данни и услуги.

Това в крайна сметка ще подтикне европейските изследователи и иноватори да се преместят там, където имат достъп до висококачествените мощности за обработка на данни и високопроизводителните изчислителни технологии.

„Затова нашата дългосрочна амбиция е ясна – да подкрепим създаването на съвместното предприятие EuroHPC и да имаме резултати и видими ползи не само през следващите няколко години, но и след 15, и след 20 години. Сега сме във време на подем и можем да го подхраним с наши, европейски истории на успеха“, каза Мария Габриел.

„С този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества“, коментира инициативата министър-председателят Бойко Борисов.

Мария Габриел съобщи още, че през май ще предложи амбициозна дигитална стратегия, включваща изкуствен интелект и киберсигурност.

Коментари по темата: „Ще правим суперкомпютър с още 15 европейски страни”

добавете коментар...

  1. ха

    А забравих да добавя, че фирмата която доскоро проектираше графичните процесори на Apple също е английска (и се очаква да я купят китайци, ако вече не са го направили).

  2. ха

    ARM е английска фирма (верно, вече купена от японци), а NXP е холандска такава (верно, вече купена от американци). Но най-важното е, че САЩ не произвежда никаква електроника! Само я проектира, а производството е в Китай и Корея. Може би тук изключение прави само Intel.

  3. програмист

    Европа няма мощности за производство на процесори , нито някакви чипове , всичко е Тайван и Китай и Америка. Така че по-правилно е израза – “ще си купим” а не “ще направим”. Европа отдавна няма производствени мощности за каквото и да е, превърна се в соц консуматорско общество където нищо не произвеждат и само печатат пари да изплатят помощите и пенсиите и заплатите на обществото.

  4. Хмм

    Добри намерения, да видим изпълнението. Да не се окаже накрая, че парите са изхарчени, а вместо суперкомпютър има 10 ферми за копаене на биткойни.

  5. Yo

    Важно е и какъв код ще се напише за този суперкомпютър. Китайците имат двата най-мощни суперкомпютъра в TOP500, но се оплакват, че ще им трябват поне 10 години за да настигнат Япония и САЩ по използваемост и практичност на софтуера. Иначе 1 милиард е огромна сума, а законът на Мур удари таван, така че моментът е добър.

  6. Аман

    буахахаха ше прайм качамак

Коментар