Българските програмисти са в топ 10 по гийк познания

България е в топ 10 на страните, в които програмистите имат най-силен интерес и познания относно теми с гийк насоченост. Това показват данните на софтуерната компания DataArt, базирани на статистиките на платформата Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света имат възможност да тестват своите умения и знания.

Гийк познанията на българските програмисти са най-силни в области като анимация, ТВ предавания и кино, сочи статистиките на платформата от секция „Geek Culture”, която обхваща над 190 въпроса, на които са отговорили над 3000 участника от 24 държави. Развлекателните теми са свързани с настолни и видео игри, комикси, книги, филми, сериали, анимация и гийк миймове.

Държавите, в които програмистите показват най-силна информираност относно гийк културата, са съответно Украйна, Русия, Полша, САЩ, Аржентина, България, Казахстан, Великобритания, Литва и Беларус. България заема шесто място по отношение на брой преминати нива в различните гийк категории и осмо място по общ резултат и цялостно представяне.

Статистиките показват също така, че гийк-програмистите у нас са се справили доста по бързо в отговарянето на въпросите в сравнение със средното време за отговор в платформата (средно 12 минути за сесия, с 3 минути по-бързо от останалите участници).

Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници.

Коментар