YouTube изтри 5 млн. клипа заради нередно съдържание

Порталът YouTube, собственост на Google, е изтрил около 5 милиона видеоклипа от платформата си, заради нередно съдържание, през четвъртото тримесечие на миналата година.

Клиповете са премахнати, преди зрителите да ги видят. Това обяви компанията в нов доклад, подчертавайки действията си в отговор на натиска за по-добро опазване на онлайн обществото.

Отстранените видеоклипове са били със съдържание на сцени на екстремизъм, тероризъм, подвеждаща информация, опасно за децата съдържание, пиратско видео.

YouTube бе критикувана от правителства, които заявяват, че не прави достатъчно за премахване на екстремистко съдържание, както и от рекламодатели, които за кратко бойкотираха услугата, излъчила техни реклами наред с видеоклиповете, за които се смята, че са неподходящи.

YouTube заяви в доклада си, че автоматизирането на защитата от нередно съдържание чрез специализиран софтуер „се отплаща“ чрез по-бързо отстраняване на нередните клипове.

Въпреки това YouTube все още се нуждае от вътрешен екип от хора, които да проверяват откритията на софтуера. Такъв е бил случаят с други 1,6 милиона видеоклипа, които са били премахнати едва след като някои потребители са ги изгледали. За тези клипове е било докладвано от потребители, активисти или правителства.

Коригирането на проблемни видеоклипове, било то чрез намесата на хора или автоматизирано, може да помогне на YouTube, която е основен двигател в приходите на Google, да предотврати случаите на регулаторна несъвместимост и спад в продажбите. Засега анализаторите твърдят, че търсенето на реклами в YouTube остава стабилно.

Коментари по темата: „YouTube изтри 5 млн. клипа заради нередно съдържание”

добавете коментар...

  1. Jo

    Това, което всъщност Youtube направи е драстична промяна в алгоритмите си за определяне на “нередно” съдържание, като в резултат на което се случват следните събития.
    1. Множество видеа на дългогодишни потребители – създатели на съдържание, което не е удобно на правителства, служби и т.н. и съответно – на Youtube, биват изтривани.
    2. Множество акаунти на същите тези създатели, които се опитват да отворят очите на масите за много неща от живота, биват баннати и директно изтривани.
    3. Тотално демонетизиране на клипове и акаунти, категоризирани като “конспиративни”, чрез смяна на алгоритмите за търсене. Извеждат се определени резултати, най-вече от mainstream медии, подвеждаща информация за каквото и да било и други.

    В България, за разлика от Щатите това не се забелязва особено, защото сме страна с малко население и нямаме онези строги закони, както и на пръсти се броят хората, които се занимават с анализи на медийни манипулации, разкриване на истини и т.н.

    Но това се практикува не само от google.

Коментар