До десет години част от професиите ще изчезнат

Професионалното образование излиза извън рамките на училищното обучение и може да даде умения за работа на всеки, независимо от възрастта, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на конференция тази седмица в София.

„Новите компетенции като дигитална и медийна грамотност и предприемачество трябва да се придобиват и надграждат цял живот”, каза Сачева, цитирана от сайта на МОН, и добави, че този тип обучение има както икономически, така и социален аспект.

До десет години част от професиите ще изчезнат и ще бъдат заменени с други, които в момента не съществуват. Голямото предизвикателство пред образователните системи е да създават гъвкаво и адаптивно на времето образование, което да дава нови умения, убедена е заместник-министърът.

Времето, в което човек е можел да работи по 20-25 години на едно място, е отминало, подчерта Деница Сачева. „Бъдещите поколения ще трябва да добиват нови компетентности, защото вероятно ще трябва по-често да се преквалифицират. Затова ролята на професионалното образование не е само да дава възможности за учениците, но и за завършилите”, допълни тя по време на конференцията „Професионалното образование и обучение – предпочитан избор”.

61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява по-добра и доходоносна работа. Близо 70% от обучаващите се в професионални гимназии в България са били наясно с възможностите, които предлага този вид обучение, преди да го запишат. Това е с 10% повече от средното за страните членки в ЕС, сочат данни на Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP).

В социален аспект професионалните училища имат приобщаваща функция и могат да се включат активно в борбата с отпадането от училище. Те трябва да са връзката на хората с живота и да отговорят на високите им очаквания, посочи Сачева. Тя беше категорична, че професионалното образование трябва да е предпочитан и търсен избор.

80% от хората с професионална квалификация намират и започват работа до шест месеца, посочи заместник-началникът на отдел „Професионално образование и обучение, дуално обучение и обучение на възрастни” към Директората по заетост, социална политика и свързване на ЕК – Жоао Сантош.

„Никой не трябва да разчита на квалификация, която е получил в миналото. Живеем във време, в което това се учи цял живот”, заяви Сантош и призова за по-голяма информираност в страните членки за възможностите, които дава професионалното обучение.

Коментар