VR яке позволява на зрителите да усещат филма

Якето използва технология за симулиране на натиск или вибрации по тялото и ръцете

Забавленията във виртуалната реалност може да изглеждат страхотно, но преживяването си остава непълно, ако се опитате да пипнете нещо от VR сцената. За да се опитат да направят усещането по-реалистично, изследователи представиха прототип на яке, което наричат „Force Jacket“ – то използва набор от надуваеми възглавнички, за да симулира натиск и сила в синхрон с картината.

Повечето тактилни системи за обратна връзка в разработките за VR устройства използват хаптични двигатели за създаването на вибрации. Те се вграждат в ръкавици, ботуши и дори костюми „в цял ръст“. Новото яке, проектирано от инженери от Disney Research, MIT и Университета Карнеги Мелън, използва различен метод за симулиране на натиск или вибрации по тялото и ръцете.

В специалното яке са втъкани 26 възглавнички, които могат да се надуват и изпускат независимо една от друга. Това става чрез фини тръбички, закачени към въздушен компресор и вакуумната помпа. Системата може да надува различни комбинации от тези възглавнички – с различни скорости и в различни степени. Така тя симулира различни усещания за натиск върху различни части на тялото.

Едно рязко надуване на странична възглавничка създава усещане, например, за удар, докато по-бавното, плавно надуване на няколко възглавнички едновременно създава усещане, подобно на прегръдка. Възглавничките могат да създават и усещане за вибрация.

В специалното яке са втъкани 26 възглавнички, които могат да се надуват и изпускат независимо една от друга

За да изпробват системата, дизайнерите извикали 16 участници да носят якето и да играят VR игри, някои от които – доста „груби“. С помощта на визуалните средства и якето изследователите успели да пресъздадат някои много специфични усещания, включително потупване по рамото, плъзгане надолу по гърба, пъплене на буболечки по ръцете, удар със снежна топка в гърдите и дори усещане за змия около тялото, която се извива и стяга около различни части. Вибрациите, междувременно, симулирали усещания като каране на мотоциклет, падане на дъжд по раменете или усещане за сърдечен ритъм.

Якето Force Jacket има някои ясни потенциални приложения, които биха направили преживяването във VR средата много по-завладяващо, но това не е нещо, което човек може да има в дома си – поне не и в близко бъдеще. Тъй като се управлява от въздушен компресор и вакуумна помпа, уредът е твърде обемист за индивидуална употреба. Той може обаче да се появи на места, където са удачни постоянни инсталации.

Коментар