Вкарват блокчейн технология и в автомобилите

Перспективната технология блокчейн скоро ще намери приложение и в автомолите

Блокчейн става все по-актуален термин и вече съперничи на „интернет на нещата“ (IoT) и изкуствения интелект. След финансовия сектор технологията бе подета и от прпоизводителите на автомобили.

Гигантите в автоиндустрията BMW, Ford, GM и Renault, заедно с техни технологични партньори като Bosch и IBM, формираха група „Mobility Open Blockchain Initiative“, която ще внедрява блокчейн в автомобилите, съобщи Engadget.

Партньорите в инициативата възнамеряват да изготвят стандарти, които ще позволят извършване на сигурни плащания – в частност, за наемане или съвместно ползване на автомобили.

Блокчейн технологията ще се използва за обем на данни между автомобилите, както и за достоверна идентификация на транспортни средства – например, при проследяване на откраднати коли или преглеждане на историята на участие в инциденти.

В допълнение, блокчейн ще се ползва за потвърждаване на истинността на резервните части. Към момента от новата индустриална група не са обявили конкретни срокове за внедряване на блокчейн в автомобилите.

Коментари по темата: „Вкарват блокчейн технология и в автомобилите”

добавете коментар...

  1. ха

    Вкарват блокчейн технология и в боклукчийските кофи. Вече те няма да се препълват, защото криптоманяците ще се боят да ги ползват, за да не ги хакнат.

Коментар