5D технология прави възможен автономният офроуд

Автономното шофиране става реалност върху всякакъв терен

Jaguar Land Rover разработва автономни автомобили, способни да се движат самостоятелно офроуд върху всякакъв терен, при всякакви метеорологични условия, съобщиха от компанията.

За първи път в света проектът Cortex ще изведе автономните автомобили офроуд, гарантирайки, че те са напълно способни да се придвижват при всякакви метеорологични условия: кал, дъжд, лед, сняг или мъгла.

Като част от проекта е разработена 5D техника, която комбинира в реално време акустични и видео данни, данни от радар, от отчитане на светлина и дистанция (LiDAR). Достъпът до тези комбинирани данни подобрява познаваемостта за средата, в която се намира автомобилът.

В допълнение, машинното самообучение позволява на автономния автомобил да се държи все „по-умно“, като се справя с всякакви метеорологични условия върху всякакъв терен.

Jaguar Land Rover разработва технологии за напълно и за полуавтоматизирани автомобили, като предлага на клиентите избор на нивото на автоматизация. Cortex ще развие технологията чрез разработване на алгоритми, оптимизация на сензорите и физическо тестване на офроуд трасета във Великобритания.

Университетът на Бирмингам, известен със своите проучвания в областта на радарните и сензорните технологии за автономни платформи, и Myrtle AI – експерти в машинното самообучение – се присъединяват към проекта.

Коментар