5D технология прави възможен автономният офроуд

Автономното шофиране става реалност върху всякакъв терен (снимка: Jaguar Land Rover)

Jaguar Land Rover разработва автономни автомобили, способни да се движат самостоятелно офроуд върху всякакъв терен, при всякакви метеорологични условия, съобщиха от компанията.

За първи път в света проектът Cortex ще изведе автономните автомобили офроуд, гарантирайки, че те са напълно способни да се придвижват при всякакви метеорологични условия: кал, дъжд, лед, сняг или мъгла.

Като част от проекта е разработена 5D техника, която комбинира в реално време акустични и видео данни, данни от радар, от отчитане на светлина и дистанция (LiDAR). Достъпът до тези комбинирани данни подобрява познаваемостта за средата, в която се намира автомобилът.

В допълнение, машинното самообучение позволява на автономния автомобил да се държи все „по-умно“, като се справя с всякакви метеорологични условия върху всякакъв терен.

Jaguar Land Rover разработва технологии за напълно и за полуавтоматизирани автомобили, като предлага на клиентите избор на нивото на автоматизация. Cortex ще развие технологията чрез разработване на алгоритми, оптимизация на сензорите и физическо тестване на офроуд трасета във Великобритания.

Университетът на Бирмингам, известен със своите проучвания в областта на радарните и сензорните технологии за автономни платформи, и Myrtle AI – експерти в машинното самообучение – се присъединяват към проекта.

Коментар