Sharp купува РС бизнеса на Toshiba

Sharp води преговори за покупка на подразделението за персонални компютри на Toshiba, съобщи Ройтерс. Стойността на евентуалната поглъщане ще бъде около 45,7 млн. долара.

Подобна сделка изглежда незначителна на фона на големите поглъщания в ИТ индустрията. Но тя е интересна с това, че Sharp, която вече е под контрола на Foxconn, се завръща на пазара за персонални компютри, след като го напусна през 2010 г.

В последните години японските компании се оттеглят от бизнеса с РС, смартфони и потребителска електроника, вкл. телевизори, под натиска на конкурентите от Южна Корея и Китай. Sharp обаче, с подкрепата на новия си мажоритарен собственик, вече произвежда РС за други брандове, а сега и самата тя ще се намеси на РС пазара.

Очаква се сделката да бъде финализирана още тази седмица, според източници, запознати със ситуацията. Преговорите между двете компании все още са конфиденциални.

Представител на Toshiba е потвърдил през Ройтерс, че компанията води преговори с потенциални купувачи на РС бизнеса й, докато запитаните представители на Sharp са отказали коментар.

Коментар