Японци създадоха слънцезащитен дрон

„Реших да го разработя, тъй като не ми харесва да държа чадър“, казва за своето изобретение Андрю Кенджи Сузуки, президент на Asahi Power Service

Слънцезащитен дрон – хендсфри преживяване, за каквото надали изобщо ви е хрумвало – е разработила една японска компания, която изчака началото на лятото, за да разкрие изобретението си. Нейното чудо представлява чадър, носен от дронове, способен да „виси“ във въздуха над човека, за да го предпазва от слънцето.

Дронът-сенник, разработван от Asahi Power Service, ще бъде пуснат на пазара следващата година и ще бъде насочен към всички потребители, които имат нужда от „хендсфри“ сянка, покриваща по-голяма територия от обикновената шапка, пише phys.org.

Заради потенциалните главоболия, породени от катастрофите с дронове, и регулациите за автономните летящи апарати, компанията очаква продуктът първоначално да се използва само в затворени частни пространства, като например голф-игрища.

Реших да го разработя, тъй като не ми харесва да държа чадър“, казва президентът на компанията Андрю Кенджи Сузуки. С ширина от 150 см, прототипният дрон-сенник тежи пет килограма и засега е способен да лети само пет минути с едно зареждане.

Дронът-чадър е оборудван с камери, които му помагат да следи своя собственик и да остане „над правилната глава“

Asahi Power Service се надява бързо да удължи летателното време до поне 20 минути, отчасти като направи устройството по-леко. „Първият прототип, който направихме, си беше просто дрон със закачен на него обикновен чадър”, споделя Сузуки.

Сега компанията тества прототипа от трето поколение и се опитва да преодолее технологичните предизвикателства, за да се движи дронът стабилно над главата на потребителя и след това да го следва. Дронът-чадър е оборудван с камери, които му помагат да следи своя собственик и да остане „над правилната глава“.

Asahi Power Service очаква устройството да има цена от около 30 хиляди йени ($275) – доста солидна инвестиция за слънцезащитен чадър. Още един проблем, над който ще трябва да поработят японците, преди да реализират на пазара изобретението си, е това, че засега „хендсфри“ сенниците не са водоустойчиви.

Коментар