Бил Гейтс ще бори маларията с ГМО комари

Семейната фондация на Бил и Мелинда Гейтс ще инвестира 4,1 милиона долара в проект за създаване на генетично модифицирани комари, които ще умират млади. По този начин милиардерът-филантроп се надява да намали смъртността от малария.

Според статистика на Института за здравни показатели и оценки (IHME), маларията е причина за смъртта на повече от 400 хиляди души годишно. За сравнение, от змийско ухапване умират 60 000 души, а само 6 души годишно стават жертви на акули.

За постигане на целта си фондацията на Гейтс подписа споразумение за сътрудничество с британската биотехнологична компания Oxitec, която в момента е ангажирана в разплождането на „приятелски“, както ги наричат във фирмата, комари-самци, генетична модификация на вида „Anopheles albimanus“.

Представители на този вид комари са често срещани в крайбрежните райони на Централна и Южна Америка, Мексико и Карибския басейн и се считат за основните преносители на маларията.

По време на генетичната модификация на комарите-самци се присажда ген за „самоконтрол“, който след прехвърляне към самките води до смърт на бъдещите поколение комари, преди да настъпи половата им зрялост. В същото време, мъжките „Anopheles albimanus“ са напълно безвредни за човека, тъй като, за разлика от женските комари, не хапят и следователно не могат да пренесат инфекцията.

ГМО комарите ще бъдат тествани още това лято в архипелага Флорида Кийс, но, ако се съди по опита от предишни проекти на Oxitec, изпитанията едва ли ще преминат гладко. През 2016 г. експериментите на компанията предизвикаха ожесточена съпротива от местните жители, които не желаят генетично модифицирани насекоми на територията на островите.

Oxitec не е единствената компания, която вижда решение на проблема с маларията в отглеждането на ГМО комари. Група учени от Imperial College London също работи по мутацията от 2016 г., като се опитва да стерилизира женския комар. Този проект все още е на етап лабораторни тестове.

Коментар