Облачните гиганти разработват собствени чипове

Google показа по-рано тази година новия си Tensor Processing Unit 3.0

Водещите компании на облачния пазар прибягват до разработки на собствени чипове, които ще им позволят да създадат и собствени сървъри, като по този начин намалят зависимостта си от Intel, съобщи тайванското издание Digitimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Google, Microsoft, Facebook, Amazon и Alibaba се нуждаят от по-специални чипове, които да работят с приложенията за изкуствен интелект. Intel отдавна доминира на пазара за процесори, а това не устройства големите интернет играчи, които продължават да разширяват възможностите на своите приложения и услуги.

На конференцията за разработчици Google I/O 2018 по-рано тази година интернет компанията представи тензорни процесори от трето поколение „Tensor Processing Unit” (TPU), предназначени за машинно обучение. Според разработчика, тези чипове са осем пъти по-производителни от своите предшественици.

TPU 3.0 във вид на платка достига производителност 100 петафлопа, докато версия TPU 2.0, представена миналата година, има показател 180 терафлопа. Процесорната платка се поставя в слот PCI Express 3.0 x16.

Междувременно се появиха информации, че Amazon също разработва специализирани чипове, които ще позволят на умните колонки на компанията да обработват големи данни в самото устройство, вместо в облака.

Според информация на ТВ канала CNBC, и Microsoft работи по проект за собствени процесори, които ще обработват алгоритмите за изкуствен интелект в облачната инфраструктура на компанията.

Коментари по темата: „Облачните гиганти разработват собствени чипове”

добавете коментар...

 1. Йордан

  Хората много точно са го казали: “ще намалят зависимостта си от Intel”.

  Една задача се решава за 1 час от специализирано TPU.
  Същата тази задача се решава за 10 часа от едно обикновено CPU.

  Така че вместо да купуват 10 процесора от Интел, сами ще си произведат 1 TPU и ще намалят значително зависимостта си от Интел.

  Друг е въпросът, че последната година AMD изригнаха и с Threadripper тръшнаха в земята сървърните процесори на Интел. При наличието на Threadripper се чудя каква е причината компаниите са продължават да използват процесорите на Интел.

 2. Димитър Иванов

  До Anonymous:

  Това, което си го написал в долните 2 коментара е напълно правилно, но това не прави статията неадекватна. Просто трябва да прочетеш внимателно – пише “ще се намали зависимостта от Интел..”, а не ще се спре тотално ползването за Интел! Разбира се, че за офис приложения, ОС и т.н. ще се ползват процесорите на Интел и АМД, но реално най-често е най-важни за облачни и сървърни структури е процесорната мощ при сървърни (бази данни, Big Data) и специализирани процеси, машинно обучение, ИИ свързани с точно тези TPU.

  Ако преди години или съвсем скоро за всичко са се ползвали Интел и АМД и наскоро NVidia, сега явно тези TPU ще покрият огромна част от тях.

 3. Anonymous

  До ха:

  Първо се запознай с хардуера, който компанните разработват, после говори глупости високопарно.

  TPU-тата на Google нямат нищо общо със зависимост от Intel.
  Всичко се върти около ефективност при обработване на конкретен тип задачи, за които има и ще има все по-голямо търсене.

  Това, което един 32-ядрен процесор на Intel върши за 24-30 часа, едно TPU го върши за 8-10 минути. Защото е специализирана задача.

  Но, без CPU всичкото TPU, GPU и прочее дори няма да може да припали, защото му трябва процесор с общо предназначение, който да подкара операционната система и да управлява специализираните процесори.

  Също така ще отбележа, че 99% от софтуера е написан за и изисква процесори с общо предназначение.

  Нито TPU-тата на Google, нито GPU-тата на Nvidia могат да обслужват TCP/IP заявки, нито да бутат бизнес приложения като MS Office и Google docs; не могат да комуникират с периферни устройства, което е ключова задача за всички приложения с потребителски интерфейс.

  Ако някоя от тези компании искаше да намали зависимостта си от Intel, щеше да мине на AMD и ARM сървърни процесори. Точно толкова просто е.

  С други думи, Digitimes са извадили нечовешки тъп и неадекватен извод.

 4. ха

  Скоростта на една система се определя от най-бавната й операция. И в този ред на мисли тази операция вече не се извършва от централния процесор, а от специализирани чипове. Така на практика CPU-то вече НЕ Е от значение! Можеш да си ползваш такова от много старо поколение и пак да имаш отлични резултати, заради бързия ти специализиран чип. Така че точно е казано, че намаляват зависимостта си от Intel, като започват да купуват много по-рядко техните процесори.

 5. Anonymous

  Не мисля, че зависимостта от Интел е какъвто и да е движещ фактор. x86_64 няма как да отпадне просто ей така, CPU-тата от този тип ще продължат да се ползват.

  Облачните гиганти разработват **специализирани** чипове, най-вече в насока ИИ (A.I.), но без CPU, което да управлява GPU-та, TPU-та и прочее, няма как да стане.

  Евентуален удар срещу Intel би била миграция към ARM процесори + специализирани GPU, TPU, … но, това ще повлияе на специализираните нужди за определени задачи. Web, стрийминг (музика, видео), бази данни и прочее на TPU-та не вървят.

  В този ред на мисли, коригирайте си информацията. Производителността на TPU 3.0 на Google не е написана, 100 petaflops не е производителността на 1 процесор.

  Википедия дава приблизително добра идея каква ще е производителността:
  1. TPU 3.0 е 2 пъти по-бърз от TPU 2.0, т.е. 2 x 45 TFLOPS = 90 TFLOPS
  2. В един модул ще слагат 4 пъти повече TPU 3.0 чипове. TPU 2.0 модулите са с по 4 чипа (4×45 = 180TFLOPS). Следователно, 1 TPU 3.0 модул ще има 16 x 90TFLOPS = 1,4 EFLOPS (exaflops) производителност.

  За достигане на 100 petaflops ще им трябват приблизително 4550 модула.

  При TPU 2.0 ползват 64 модула за 1 pod, в общо 256 pod-а, което е 16384 модула.

  Значи, новата им архитектура ще съдържа около 3 пъти по-малко pod-ове, или по-малко модули в 1 pod.

Коментар