Джеф Безос – най-богатият човек в новата история

Състоянието на Джеф Безос, основател на компаниите Amazon и Blue Origin, както и собственик на The Washington Post, надвишава 150 милиарда долара. Това го превръща в най-богатия човек в съвременната история, изпреварвайки с $55 млрд. заемащия второ място съосновател на Microsoft – Бил Гейтс, отбелязва Блумбърг.

Възходът на Безос едва ли може да изненада някого, предвид неконтролируемия растеж на чудовищно огромния онлайн магазин Amazon. Между другото, ако Бил Гейтс не беше дарил част от богатството си (най-вече на семейната фондация „Бил и Мелинда Гейтс”), състоянието му сега щеше да възлиза на около $150 млрд.

Но анализаторите подчертават, че 54-годишният Безос задминава и предишни постижения на Бил Гейтс, коригирани с инфлацията. Прагът от $100 милиарда, който Гейтс преодоля за кратко през 1999 г. в разгара на дотком балона, сега се оценява на около 149$ млрд.

С други думи, главният изпълнителен директор на Amazon е по-богат от всеки друг човек в света – поне от 1982 година, когато Forbes публикува първия си рейтинг на най-богатите хора.

Личното състояние на Джеф Безос се увеличи тази година с $52 млрд. – това е повече от общото богатство на Джак Ма, шефа на китайския конкурент в онлайн търговията Alibaba Group Holding, считан за най-заможния човек в Азия. Освен това личното състояние на Безос надвишава $151,5-те млрд. на семейство Уолтън, най-богатата династия в света.

„Трудно е дори да си представите тези суми”, казва Майкъл Коул, изпълнителен директор на Cresset Family. „Това са изумителни цифри”, допълва той.

Според доклад на Федералния резервна система, 1% от най-богатите фамилии в САЩ през 2016 г. са контролирали 38,6% от богатството на страната, срещу 22,8% в ръцете за 90% от населението. Миналата година Oxfam International установи, че повече от 80% от доходите се падат на 1% от световното население.

Информацията за богатството на Джеф Безос беше публикувана едновременно с началото на 36-часовите летни разпродажби „Amazon Prime Day”, стартът на които се превърна в главоболие за най-големия онлайн магазин, поради грешки на сайта и мобилното приложение.

Акциите на компанията, които достигнаха рекордно ниво от $1841,95 в понеделник, паднаха с 0,5%, вследствие на новината за проблемния старт на Prime Day. А след публикуване на разочароващите резултати на Netflix, ценните книжа на Amazon паднаха под $1800.

Коментари по темата: „Джеф Безос – най-богатият човек в новата история”

добавете коментар...

  1. 11010100

    %80 от доходите за % 1от населението. това е най големият проблем на човечеството. и затова трябва да има световна война. разбира се богатите няма да искат да има война защото имат много да губят.

  2. Бай Хой

    Това не е истинско състояние. Това са акции под формата на пиксели на монитора. В момента в който реши да си продаде всички акции на Амазон, за да си осребри парите, ще настане паника, останалите инвеститори ще започнат масово и паникьосано да продават, и компанията само за 24 часа ще изгуби стотици милиарди от капитализацията си. Така че – не, Безос няма 150 милиарда и никога няма да има.

  3. :о)

    Предполагам, че всеки крал, император и деспот в миналото е бил по-богат. 🙂

Коментар