10 ключови постижения на Intel за 50 години

Основателят на Intel Гордън Мур чества на 89 години половинвековния юбилей на компанията

Едно от знаменателните събития през изтеклата седмица несъмнено бе 50-годишният юбилей на Intel – компанията, под чиято доминация премина цялата досегашна история на РС индустрията.

По повод юбилея, Intel прикани компютърната общност да посочи 50 най-големи достижения в половинвековната й история. Впоследствие служители на компанията излъчиха топ 10 най-значими продукти и технологии на процесорния гигант от Санта Клара, Калифорния.

• И така, на първо място е архитектурата x86, представена преди 40 години, в далечната 1978 г., заедно с процесора Intel 8086. Това семейство обратно съвместими набори от команди измина огромен път и днес доминира при персоналните компютри, работните станции и сървърите. Беше време на безпределно господство на x86 в областта на компютърните изчисления, но днес ситуацията бързо се променя, благодарение на мобилните конкуренти и най-вече ARM архитектурата.

x86 архитектурата беляза развитието на компютърната индустрия

• Второ място заема т.нар. Закон на Мур – явление, наблюдавано от Гордън Мур, преди още да основе Intel. Съгласно закона, броят на транзисторите, интегрирани в полупроводниковия кристал, се удвоява средно на всеки 24 месеца. Правилото  действаше в продължение на много години, но в последно време забуксува, поради доближаване на размера на транзистора до атомни величини. Intel вече пусна 4-то поколение процесори по 14-нанометров технологичен процес и все още не може да започне серийно производство по 10-нм технология.

• Третото място е за USB – универсалната последователна шина (Universal Serial Bus), която днес се използва повсеместно като индустриален стандарт за свързване на периферни устройства (актуалната версия е USB 3.1). Intel участва активно в разработката на USB, а първите контролери на компанията се появиха на пазара през 1995 г.

• На четвърто място в рейтинга е Intel 8080 – първият в света микропроцесор с общо предназначение. Излязъл през 1974 г., процесорът постигна успех отчасти благодарение на 40-контактната му опаковка, която опрости интерфейса, в сравнение с 16-контактния 8008. Този чип помогна на персоналния компютър да стане масов продукт, достигайки до милиони потребители.

3D транзисторите на Intel покачиха рязко производителността при по-ниско напрежение

• Пето място се пада на технологията за 3D транзистори. В продължение на десетилетия в електрониката се използваха изключително планарни структури, но през 2011 г. Intel въведе в масово производство транзистори с триизмерна структура. Технологията Tri-Gate позволи на индустрията да продължи да следва Закона на Мур за сметка на рязко увеличаване на производителността при ниско работно напрежение.

• Шесто място е за микропроцесора 4004, излязъл през 1971 г. Това бе първият комерсиално достъпен процесор на пазара – монолитен CPU, напълно интегриран в един неголям чип.

• Седмо място заема процесорът Intel Pentium, представен през 1993 г., когато Intel за първи път използва име вместо цифри за нов свой продукт. Чипът с 3,1 млн. транзистора и маркетинговата кампания Intel Inside в значителна степен допринесоха технологиите на компанията да станат част от бита на хората, благодарение на домашните компютри.

Pentium ерата в процесорите и персоналните компютри започна през 1993 година

• На осмо място е класирана технологията за съхранение на данни 3D XPoint, създадена съвместно от Intel и Micron Technology и представена през 2015 г. Тази енергийно-независима памет направи мини-революция в системите за съхранение на данни, бидейки по-бърза от NAND и с по-висок капацитет от DRAM. 3D XPoint продуктите на Intel вече се продават под марката Optane.

• Девето място заема мрежовият стандарт Ethernet, съвместна разработка на Intel, Digital Equipment Corporation (DEC) и Xerox, който се използва масово и в момента за обединяване на компютри и други устройства в локална мрежа. Широко разпространен днес е 10-гигабитовият Ethernet стандарт (10G Ethernet).

• И накрая, на десето място в рейтинга е многоядрената CPU архитектура. През 2005 г. Intel за първи път разработи процесори за РС с няколко изчислителни ядра (семейството Pentium D), а скоро приложи новия подход във всичките си потребителски продукти, като направи производителността на ват един от ключовите показатели за CPU. Оттогава насам името Core (ядро) се използва неизменно в повечето потребителски CPU на компанията.

Коментари по темата: „10 ключови постижения на Intel за 50 години”

добавете коментар...

  1. Ивайло

    На 21 април 2005 г. AMD представя първия в света x86 двуядрен сървърен процесор. Двуядрените процесори присъстваха в плановете на компанията още от 2001, когато започна да се говори за K8.

  2. r007

    и амд добави 64-битово разширение на х86, след провала на Итаниум; първи многоядрен (двуядрен тогава) чип в един силициев кристал, за разлика от на интел които тогава били два отделни кристала споени и свързани със златни нишки. Важно е да има конкуренция да не са мотаят.

  3. 10G

    The adoption of 10 Gigabit Ethernet has been more gradual than previous revisions of Ethernet: in 2007, one million 10GbE ports were shipped, in 2009 two million ports were shipped, and in 2010 over three million ports were shipped,[4][5] with an estimated nine million ports in 2011.[6]
    “https://en.wikipedia.org/wiki/10_Gigabit_Ethernet”

  4. TheQ

    “Широко разпространен днес е 10-гигабитовият Ethernet стандарт (10G Ethernet)”

    🙂

Коментар