ЕС глобява производители на електроника и видеоигри?

Разследване на ЕС обхваща 15 компании в три различни сегмента – потребителска електроника, видеоигри и хотелски стаи

Няколко компании за потребителска електроника, черна техника и видеоигри се очаква да бъдат глобени от регулаторните органи на ЕС по защитата на конкуренцията. Причината: ограничаване на онлайн продажбите на продуктите им.

Решението на Европейската комисия се очаква днес, съобщи Ройтерс. То следва 17-месечно разследване, свързано с потенциално ограничаване на трансграничните оналйн продажби – например, ограничаване на оферти въз основа на местонахождението или националността на клиента.

Разследването е започнало през февруари миналата година. То обхваща общо 15 компании в три различни сегмента – потребителска електроника, видеоигри и хотелски стаи.

Philips – една от обвинените компании – отказва да коментира новината, но се позовава на изявление от 6 юли, в което се изчислява разход за санкцията на ЕС, заложен през второто тримесечие, на стойност 30 млн. евро.

Разследването касае и няколко тайвански компании, за които има съмнения, че ограничават възможностите на онлайн търговците да задават свои цени за уреди, преносими компютри и черна техника.

Що се касае до видеоигрите, Valve Corp., собственикът на платформата за Steam, и петте геймърски производителя – Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax – бяха обвинени във възпрепятстване на покупките поради местонахождението или страната на пребиваване на потребителя.

Решението на ЕС идва броени дни след наложената на Google глоба в размер на 4,34 милиарда евро.

Коментари по темата: „ЕС глобява производители на електроника и видеоигри?”

добавете коментар...

  1. Бастет

    Добре че са игрите та да ни отвличат малко от реалността иначе ще загинем.

Коментар