Цифровите джаджи промениха живота на децата, вредни са

Когато тийнейджърите се заиграват с таблети и смартфони, за да гледат видео, споделят снимки и пишат текстови съобщения, това увеличава риска от развитие на синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието. Механизмът на въздействие все още не е добре изучен, но изследванията потвърждават, че има връзка между съвременните дигитални джаджи и въпросното специфично състояние у децата.

Начинът, по който тийнейджърите прекарват времето си, се е променил драстично през последните десет години. Сега повечето от тях имат смартфон и отделят много време да споделят снимки в социални медии, да комуникират с приятели чрез текстови съобщения и да гледат всеки ден видеоклипове.

Технологията се развива бързо, безспорно. Ала не така е с изследванията относно нейните ефекти върху психологическото развитие на тийнейджърите. Много неща остават неизвестни по въпроса как всичкото това време, прекарано във взиране в малките екранчета, всъщност влияе на мозъка.

Изследователи от Калифорния наскоро публикуваха в JAMA резултатите от първото в света проучване, в което се разглежда връзката между съвременните цифрови медии и риска от развитие на синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието (СХДВ, ADHD). Двугодишното проучване е обхванало 2587 младежи в десети клас в окръг Лос Анджелис. Никой от тях не е имал симптоми на СХДВ в началото на проучването.

Изследователите са проследили поведението на децата на интервали от по шест месеца, когато всеки от тийнейджърите е докладвал колко често е писал съобщения, дали е използвал социални медии и дали е гледал видеоклипове или музика онлайн. Резултатите са тревожни. Ето какво казва резюмето на изследването:

Учениците, които често са практикували шест или повече онлайн дейности, имат по-голяма вероятност да развият симптоми на СХДВ – например сред 51-те ученици, които често са извършвали всичките 14 онлайн дейности, 10,5% са показали симптоми на СХДВ в хода на проучването.

От всичките 114 ученици, които често са извършвали седем цифрови дейности, 9,5 са показали симптоми на СХДВ. Само 4,6% от 495-те деца, които не са извършвали никоя от онлайн дейностите, често са имали нови симптоми на СХДВ през двугодишния период.

Изследователите подчертават, че проучването не доказва причинно-следствената връзка, а просто демонстрира асоциация и, че проявяването на симптоми на СХДВ е различно от това едно дете да бъде диагностицирано със СХДВ. Но констатациите все пак са тревожни, казва един от авторите на изследването – Адам Левентал.

„10-ина процента [сред децата, които често използват мултимедия] – това е доста честа поява на симптомите”. Фактор, който може би има значение, е броят на прекараните часове пред екрана – но това не е било проследено в проучването.

Според анализа на учените, използването на електронните медии е свързано с нарушения на съня. Това, от своя страна, засяга способността на тийнейджърите да се съсредоточат и би могло да допринесе за развитието на симптоми, подобни на СХДВ, през деня.

Коментари по темата: „Цифровите джаджи промениха живота на децата, вредни са”

добавете коментар...

  1. Бастет

    Определено децата а и ние по цял ден си завираме носовете или в тела или в компа.Това е бизнес безсилни сме пред технологиите.Малко или много всеки си увлича по тях, защото тва е целта и така са измислени.

  2. ха

    В статията пише, че причинно следствената връзка не е доказана. Само имаме релация, което не означава, че причината за състоянието на децата са джаджите. Така заглавието на статията не съответства на съдържанието й…

Коментар