Тъчпадът става скрийнпад в ZenBook Pro 15

Основият екран на ZenBook Pro 15 остава свободен за работа с обекта, а менютата се изнасят на малкия дисплей

Тъчпадът вече не е просто сензорна плочка за жестове чрез докосване, а е същински сензорен екран в новия Asus Zenbook Pro 15. С размера на смартфон-дисплей, скрийнпадът играе ролята на вторичен екран за професионалистите, работещи с графични приложения и за всички, които имат нужда от повече екранно пространство.

Скрийнпадът е IPS-базиран, с размер 5,5 инча и резолюция 1920×1080. Малкият дисплей може да се използва като меню за стартиране на приложения, за калкулатор, за календар, за числова клавиатура и т.н. Много удобна е тази нова комбинация за фотографи, дизайнери и всички, които работят с тежки графични приложения – при тях основният екран може да се освободи от менюта и инструменти, които обичайно професионалистите се чудят как да изтикат настрани, за да виждат главния обект на графична обработка.

Малкият сензорен дисплей може да се използва и за гледане на видео. „Например, можете да гледате на живо футболен мач с любимия си отбор, без да спирате да работите – макар че не знам какво би казал шефът ви за това”, коментира Саша Пантелич – маркетинг мениджър на Asus за региона.

Скрийнпадът разпознава приложението на основния екран и съответните специфични знаци и жестове за него. Това го прави наистина функционален. Asus е работила заедно с  Microsoft за интеграцията на Office с новия скрийнпад, така че той добре борави със специфични команди за Word, Excel и PowerPoint. Наред с това Asus предлага и развойни инструменти за разработчиците на софтуер, така че да могат да интегрират приложенията, които създават, с функционалността на скринпада.

Саша Пантелич, маркетинг мениджър на Asus за региона, представи в София вълнуващия нов продукт на компанията – ZenBook Pro 15

„Имаме инструмент за разработчиците, с който те могат да създават специфични скрийнпад-приложения – например за програмите за фото- и видеообработка. Така основният екран остава свободен за работа с обекта, а менютата се изнасят на малкия дисплей”, обясни Пантелич.

Трябва да е ясно, че тази иновация е все още в много ранен етап и тепърва ще се развива и усъвършенства, отбеляза още Пантелич на пресконференция пред българските журналисти. Следваща версия на скрийнпада ще поддържа и работа със стилус, което е още едно удобство за графичните професионалисти.

Новата мобилна машина бе обявена пред света за първи път преди две месеца. Тя ще се появи в България в началото на септември, увери Иван Маников – представител на Asus у нас.

ZenBook Pro 15 е впечатляваща машина не само заради своя скрийнпад. Компютърът има дебелина 18,9 мм, т.е. това е едно тънко и елегантно устройство. Разчита на мощни процесори Intel Core i9-8950HK, Core i7-8750H или Core i5-8300H. Тънки рамки ограждат неговия 15,6-инчов 4K (3840×2160) дисплей. Цветовете са наситени, а управлението им е съобразено с работата на евентуалните графични професионалисти. ZenBook Pro предлага 132% покритие на цветовата палитра sRGB и 100% покритие на Adobe RGB.

ZenBook Pro 15 е впечатляваща машина не само заради своя скрийнпад

Вградените носители на данни могат да имат капацитет 1TB или 512GB PCIe SSD, или пък 512GB или 256GB SATA SSD. За лесна работа на професионалистите е вградена графика Nvidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB. Паметта обаче е до 16 гигабайта, което на някого може и да се стори не съвсем достатъчно за подобна мощна машина.

Иновацията на Asus – скрийпнадът – не отнема полезно пространство от лаптопа и моделът идва с пълноценна клавиатура. Въпреки, че е доста тънък, лаптопът обещава свързаност, която ще се понрави на повечето професионалисти: портове 2xUSB Type-A, 2xUSB 3.1, HDMI 1.4 и MicroSD картов четец. Батерията от 71 ватчаса би трябвало да осигури автономна работа от близо 10 часа.

Охлаждането на ултратънкия компютър е също на ниво. То се осъществява от система с два вентилатора, проектирани така, че да работят при минимален шум. Вместо да чува звук от перките, потребителят ще се наслаждава само на звука на вградените колонки harman/kardon.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар