Глад за работна ръка в Стара Загора при заплати от 1200 лв.

Липсата на кадри е ключов проблем в индустриални центрове като Стара Загора – около това мнение се обединиха представители на бизнеса и областната управа (снимка: БСК)

Стара Загора е един от индустриалните центрове на страната, но гладът за работна ръка е голям, а наличните кадри нямат нужната подготовка, стана ясно от среща на изпълнителния председател на БСК Радосвет Радев с бизнеса в града и областната управа.

„Липсват производствени работници, при това проблемът непрекъснато се задълбочава. При средна заплата над 1200 лв. има вакантни места за хора в производството”, сподели Йонка Ранчева, изпълнителен директор на „КЕН”, добавяйки, че фирмата основно сама си обучава кадрите. Липсата на кадри е ключов проблем, който до голяма степен влияе и върху инвестиционната активност на компанията, посочи тя.

Безработицата в региона е 4,5% и е една от най-ниските у нас, а работните заплати са над средните за страната, подчерта областният управител на Стара Загора Гергана Маркова. Водещите сектори в областта са металообработката, търговията, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и, не на последно място – енергетиката.

Според Маркова, икономическият подем в региона ще реши част от социалните проблеми. Тя съобщи, че до края на 2019 г. в Стара Загора ще бъде открита нова индустриална зона, разположена на 110 декара площ, която също се очаква да привлече инвеститори и да увеличи броя на работните места.

За осигуряването на кадри се планира да се ползва примерът на Казанлък в сферата на дуалното обучение, което се осъществява в активно партньорство с работодателите.

От своя страна, Радосвет Радев сподели, че Стара Загора много прилича на модерна България – такава, каквато трябва да бъде. „Това е един от най-добре представените в икономически план региони. Тук на едно място има индустрия, университет, млада администрация с нови идеи и диалогичност”, каза Радев.

По неговите думи, чудесното географско разположение на областта в центъра на България е подходящо за развитие на икономиката. Все още има неразвит потенциал в областта на културния и балнеоложкия туризъм. Безработицата е ниска, защото има много притегателни центрове като Казанлък, Раднево и Гълъбово. На фона на всичко това, не е случаен фактът, че през миналата година Стара Загора беше обявена за „Най-добър град за живеене”, припомни Радев.

Производствените предприятия в Стара Загора сами си обучават кадрите, тъй като на пазара на труда липсват такива (снимка: БСК)

Той допълни, че дефицитът на кадри води до отказ от инвестиции, затова и бизнесът, и администрацията, и ангажираните в сферата на образованието трябва да обединят усилията си за осигуряване на необходимите човешки ресурси, с търсените от работодателите знания, умения и компетенции.

„Температурата на бизнеса, синдикатите и администрацията в Стара Загора е премерена и наистина се работи в синхрон. Администрацията е много отворена и всеки работодател би почукал на отворена врата. Тук е един от малкото градове, в които дори администрацията изпреварва бизнеса, който трябва да е повече проактивен, да предлага решения и да търси активна комуникация с местната власт”, каза още Радосвет Радев.

Над 150 фирми обслужва Службата по трудова медицина към Стопанска камара – Стара Загора. Камарата предоставя на фирмите от региона правни и счетоводни услуги, както и обучения по GDPR, през които до момента са преминали над 400 души от Казанлък, Разград, Нова Загора, Кърджали, Хасково, Панагюрище и други градове.

Коментари по темата: „Глад за работна ръка в Стара Загора при заплати от 1200 лв.”

добавете коментар...

  1. Браво3

    И след 3 години пак е същото. Пари няма.

  2. Кръстьо

    При капитализма като няма хора се увеличават заплатите, като има много – се намаляват. Защо се опитвате да напишете друга икономика ?

  3. USA

    да ви имам статистиката. Стара загора град и окръг, нямат нищо общо с Областа, където са тецове, рудници и Арсенал – Казанлък. Стара Загора е най-скъпия град в БГ, а заплатите са минимални. Малко са работодателите които плащат над 600 лв. чисто. И ги чакаш по 2 месеца ( и повече ) като в Ate Plast. Бил съм прекалено квалифициран и за това не ми дават работа. Иначе на приказки го докарват. Искаш ли като такъв, онакъв …….. Май тези които се прибрахме от чужбина не ни харесват. Търсят тъпанари да бачкат за жълти стотинки, по възможнос да оставаш след работа, защото нямат хора, но да не ти го заплащат. Защото джиповете и вилите са по-важни от хората. БГ работодателя не иска да плаща. Щом официално обявиха, че издръжката за 1 човек е 650 лв. заплатите трябва да са поне 1300 лв. чисто, за да си издържаш семейството. Ако и съпругата ( при жените положението е още по-тежко – работят за по 300 лв. , може да остане и някой лев – поне за данъците.

  4. Бастет

    250 пауна е за 2 седмици наема на квартира в Лондон – извинявам се за третия пост но не уточних за какъв период е наема.

  5. Бастет

    Забравих да вметна, че поради безработицата и ужасно ниското заплащане в Стара Загора, брат ми се принуди да отиде в Англия.Тук няма как мъж на 30-40години да мойе да храни семейство с 400 лв а те средно дават толкова нищо че на всяка обява пишат че плащат повече – друг е въпроса дали ги дават!30години живеем в Стара Загора и който лъже че някой взимал 1200 лв нека му излязат 1200 цирея на задника.Това се казва само за пред хората дет не живеят в БГ само те могат да повярват на тази идиотщина.Къде в СТЗ дават 1200 лв та и аз да ида.Лъжци такива!!!!!!!

  6. Бастет

    програмист :

    не е точно така щото за да живееш в Англия има други недостатъци.Там всичко без храната е много скъпо и посмъртно не можеш да си купиш жилище, което означава, че трябва да плащаш и за наем на квартира а тя е 250 паунда в Лондон примерно където е брат ми.Да не споменавам как българите в чужбина си идват до БГ заради направа на зъб или за друг вид медицински услуги понеже там не се пипат от скъпотия.Другата грешка на българите е че все сръвняват заплатите там с нашите тук а не сръвняват скъпия живот там за който техните заплати са нищо.Единствено законите там са по добри и безопасността по труда както и останалите правила и отношения между работник и работодател.Защо мислите идват англичани и си купуват къщи в БГ и живеят като лордове с английските си пенсии?Брат ми е там от 3 години и взима 3000 паунда но там са все едно да живееш тук с 1000 лв и не смее да ползва лекарски услуги защото искат много повече от заплатата му.Това заблуждава хората.Освен това имат и строги изисквания и караш курсове за безопасност които са на английски и естествено трябва да знаеш английски, както и сам да си купиш оборудването (работни дрехи, клещи, предпазна каска и очила и т.н. говорч за брат си който е кабелен техник каквито са нашите тук към Булсат да речем.И там не е лесно но спазват законите стриктно докато тук всеки прай квото иска!

  7. Старозагорка

    Това е поръчкова статия,да се види колко е добре народа при сегашното правителство!

  8. Anonymous

    Мошенници

  9. genko ignatov

    Сега и ас да ги изям тука!
    Този дето се бие в гърдите че в Стара Загора някой взема 1200 лева…
    Абе да вземе да си забърше задните части във вецето с дипломата си!!!!
    Ас ще кажа следното…
    Работна ръка има на корем!
    Но няма кой да плаща за качествена услуга!
    Това е град на мафията!
    И тук във всеки бранш на производствен цикъл-било то кетчуп-майонеза,строителство и прочие…
    Господства картелно то споразумение,между фирмите в саответната бранш за работа!
    Имате дадена специалност,сменяте фирмата и парите са същите!
    Ас съм Строител,и работя за себе си,защото тъпите бизнесмени,не могат да оценят трудът ми!
    Надниците които предлагат са за общ работник 20-25лева/за специалист 30-35 лева
    И ако някой тук на пише че 2 и 2 прави 1200 лева-ха хах
    Да си вдигат и градят сградите сами,рано или късно ще им се скъсат и на тях цървулите!
    Така бизнес не се прави
    Така само могат да губят,то си е за тяхна сметка
    Плащам си здравните и не ми пука за пенсия,я сам жив я не…
    Я камилата,я камилата

  10. Анонимен

    Измислици! Заплати по 1200 лв. на куково лято за обикновените работещи.

  11. Някой

    Г-жа Ранчева да не дрънка глупости ако е възможно,че точно в Кен заплатите на почти всички работници с извънаредния труд не стигат 1000 лв.

  12. Реалист

    Мноооого мазна статия ! Голямо подмазване! 1200 лева средна заплата ?!?! Тия кого лъжат ? Всеки може да влезе в jobs.bg и да види трагедията в заплащането в Стара Загора и областта. Аман от многобройните копия на ” Работническо дело ” Да живвее Партията , да живеят партийните функционери и техните лизачи. За народа мизерия , болести и смърт!!!

  13. До боруй

    Сигурно гледат средноаритметичното заплащане, което включва както работещите в комплекса “Марица Изток”, така и бачкаторите в разни цехчета, продавачките и сервитьорките от цялата област.

  14. боруй

    Да се смея ли да плача ли не знам,1200лв аз не съм виждал такава заплата да дават в Стара Загора,а работя в производството от 15 години и съм специалист по поддръжка на машини.
    Тези така наречени работодатели по скоро са робовладелци и да наистина хората бягат навън,там парите са други.Изобщо не слушайте какво говори тази измет робовладелска.

  15. Заралия

    Ха-ха-ха! Че ако работниците получаваха наистина масово по 1200 лв., никой нямаше да емигрира в чужбина. Тук става въпрос за дефицитни професии като аргончици, настройчици на машини с цпу и т.н. Защо от частните случаи се правят генерални заключения? Хм, всъщност знаем защо.

  16. програмист

    работодателите още живеят в социализма докато работниците са принудени да живеят в капитализма

  17. бизнесмен

    Проблема е в държавната Администрация.Тя разяжда бизнес средата.Има над 2 милиона темерут търтеи на маса и единственото ,което правят е да пърдят и рушат бизнеса и бизнес средата.Трябва съкращение до крак и закриване на 98% от тая малоумна сган с безполезните държавнитъртеи започвайки от бюрата по труда,Полицията, Пожарните, кукувиците в НОИ НАП НЗКО общински местни областни и всякакви административни темерути. ….Да видите няма ли работна ръка….

  18. Хетеромама

    Защо Бат- Сали Рома и леля му Коняка да работат кога държавата плаща по над 2 бона чисто детски за 36-те му деца 8 от простутуират на околовръстно , докато Курнелио им сипва в купа по 300 лв месечно да са неин меринжей Хелекторат.Защо след като има Евро помощи за дърва ,ток,вода ,и не плаща сметки и наем меринджея да не си запали качак.Качак да си запали.

  19. Anonymous

    Братчеда е от там и е магистър по биотехнологии
    ама къде биотехнологии
    и
    си бачка на смени в производство на пластмаси за 750 лв

  20. Anonymous

    Който е писал тия глупости май е бил доста напушен.Освен Гочета няма нищо друго.

  21. програмист

    според пазарната икономика ако има дефицит мизата(цената-заплащането) се вдига. да направят заплатите по 5000 евро и да видят как ще дойдат работници а не с голо дупе риба да ловят. В Англия защо бягат работниците – защото там обикновен работник взема 3000 паунда – на наши пари 8000 лева. Кой луд ще бачка за 1200 лева като може да изкара 8000 за месец. Това е пазарната икономика а не да ми хленчат. Парите правят икономиката.

  22. Браво

    Най-точният коментар към тази статия

  23. Той

    Пълно е с работници, ама избягаха в чужбина, никой не е толкова луд да чака 50 години заплатата му да стане нормална.

  24. Йордан

    Дааа, и въпреки това всички се бутат в София.

    Защото в София е лесно – ставаш някакъв посредник/кърлеж/паразит и си лапкаш 1000лв заплата без да си даваш грам зор. Докато в Стара Загора трябва да се бачка яко, за да си ги заслужиш тези пари.

  25. той

    Шеф – 2000 ; работник – 400; средно – 1200 😀

Коментар