Открит е лесен начин за DoS атаки срещу Linux системи

Решенията на огромен брой доставчици на Linux хардуер и софтуер са изложени на риск от опасна уязвимост

Новооткрити уязвимости в Linux и FreeBSD дават възможност на хакери лесно да извадят системите с отворен код от строя чрез експлойти, които предизвикат „отказ от услуга” (DoS). Потенциално застрашени са решенията на най-големите световни производители на електроника и софтуер.

Изследователи в областта на сигурността от университета „Карнеги Мелън” съобщават за опасна грешка в ядрото на новите версии на Linux (4.9 и до 4.17.12, където проблемът вече е отстранен), която позволява да се извърши DoS-атака (Denial of Service – отказ от услуга) срещу системата, водеща до нейната неработоспособност.

Нещо повече, атакуващият се нуждае от много малко пропускателна способност за успешна кибератака. Red Hat оценява тази нужда на 2 хиляди пакета в секунда. Това означава, че дори само един хакер може да организира успешна DoS атака, възползвайки се от новооткритата уязвимост, на която вече е присвоен идентификатор CVE-2018-5390 и е наречена SegmentSmack.

Според специалистите по сигурност, атакуващият може да предизвика „отказ от услуга” на отдалечена Linux система, като изпрати специално създадени пакети по време на TCP сесия до всеки отворен порт.

Използването на „дупката” е възможно, благодарение на грешки в реализацията на системните повиквания „tcp_collaps_ofo_queue ()” и „tcp_prune_ofo_queue ()”, консумацията на ресурси от които може значително да нарасне при определени условия. В резултат на това, лъвският дял от времето на процесора на атакуваната система се изразходва за обработка на входящи пакети, което причинява „отказ от услуга”.

Важно е да се спомене, че атаката може да се извърши само от реални IP-адреси, което прави невъзможно подмяната на IP-адрес (т.нар. „IP address spoofing”). Според специалистите от Red Hat, в момента не съществува ефективен начин за „затваряне” на уязвимостта. Проблемът се решава единствено чрез актуализиране на ядрото.

Обширният списък на доставчиците на хардуер и софтуер, чиито решения потенциално биха могли да бъдат засегнати от SegmentSmack, включва големи компании като Amazon, Apple, AT&T, Cisco, D-Link, Google, IBM, Intel и много други.

Представители на Red Hat потвърждават, че уязвимостта е налична в дистрибуциите RHEL 6 и 7, RHEL 7 за системи в реално време, RHEL 7 за архитектури ARM64 и IBM Power, както и в RHEL Atomic Host.

За популярните дистрибуции на Debian, Suse и Fedora вече излязоха актуализации, в които проблемът е фиксиран. Разработчиците на Amazon Web Services официално уведомиха потребителите, че компанията е запозната с проблема.

Подобен на SegmentSmack проблем е открит и в друга популярна операционна система – FreeBSD версии 10, 10.4, 11, 11.1 и 11.2. Уязвимостта тук е дори още по-лесна за използване, защото при FreeBSD създаването на двупосочна TCP връзка към отдалечена машина не е задължително условие за успешна атака.

За версиите на FreeBSD вече са пуснати „пачове”, които принудително ограничават размера на опашката за пакети по TCP връзка. Възможно е и други Unix-подобни операционни системи, също да са уязвими.

Коментари по темата: „Открит е лесен начин за DoS атаки срещу Linux системи”

добавете коментар...

 1. Fsociety

  Най-вероятно тоя проблем в стека ще го има постфактум. Зависи от това колко компании за мрежово оборудване е имплементирал този стек в устройствата си. Тоест статията е добра. Заслужава си по-задълбочен ресърч по темата тъй като tcp стека се взима готов и това може да бъде проблем от типа на blacknurse

 2. Брей

  Дупката е затворена след kernel 4.9.110, a сега е версия 4.9.119 т.е. преди повече от месец и се отстранява от доставчика на интернет след флашване на рутера.

 3. Баба Дафинка

  Г-н Колев да дойде да ми затвори дупката на хардуерния ми Путер. Ама как ще стане като е един от 0.1% чики-чикиджий.

 4. Qwerty

  Във всичко ОС и всеки софтуер има уязвимости. Въпроса е колко бързо след откриването ще ги оправят.

 5. Григор Колев

  Няма защитени системи.
  Но предимството на linux е че към момента на намиране на грешката тя е вече фиксирана в ядрата на най-разпространените дистрибуции.
  И новината каза направете и ъпдейт.
  А при Windows има грешки от XP които си стоят и в 10.

  И второ, такава атака е абсурдна. Ясно пише, само реални IP адреси. Едва ли има толкова тъпи хакери.

 6. Wind

  “Само в тъпата система на Microsoft има такива уязвимости. Linux е съвършен!” – помня едни изказвания на “разбирачи” преди време. 😀

Коментар