Intel подсили NUC компютрите с 10-нм процесори

NUC компютрите на Intel вече разчитат и на 10-нанометрови Core i3 процесори

Intel попълни линията си мини компютри NUC – компактни, икономични и безшумни системи – с редица нови модели, включително конфигурации с 10-нанометрови процесори Core i3.

NUC8i3CYSM и NUC8i3CYSN са първите мини РС, проектирани на базата чипове Core i3-8121U, произведени по 10-нанометров технологичен процес. Останалите нови модели са NUC8i7BEH, NUC8i5BEH, NUC8i5BEK, NUC8i3BEH и NUC8i3BEK, които са част от семейството Bean Canyon.

Всички NUC компютри се доставят като Barebone комплекти, без оперативна памет и сторидж устройства. Моделите стъпват на различни процесори, вкл. Core i3-8109U, Core i5-8259U и Core i7-8559U, в които е интегрирано графично ядро Iris Plus Graphics 655 – това не ги прави геймърски, но им дава предимство спрямо процесорите с обикновен GPU Iris 620.

Мини компютрите разполагат с неголям, но достатъчен набор от портове за пълноценна работа

Новите мини РС, с изключение на един, позволяват вграждане само на дискове с формфактор M.2, докато в старшия модел NUC8i7BEH има място и за 2,5-инчов диск. Останалите характеристики на устройствата са идентични.

Младшите модели поддържат до 32GB оперативна памет и имат еднакъв набор от портове: USB 3.1 (x3), USB 2.0, USB-C с поддръжка на Thunderbolt 3, HDMI 2.0a, RJ45 и четец на карти. Цените на Barebone комлектите варират от 300 до 500 долара.

Коментари по темата: „Intel подсили NUC компютрите с 10-нм процесори”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Давам сравнение в производителността на Уиндос 10 и Убунту 16:
    Пускам под еднаква виртуализация – вбокс 4 Уиндос 2016 сървъра, 6 Уиндос 7 хоста и 3 Линукс машини на един и същ хардуер. Разликата е единствено в операционната система. Под Уиндос имам 90% употреба на паметта и 80% на процесора. Под Убунту имам 60% употреба на паметта и 40 на процесора. Процесора е 4930 с 32 рам. Всички дискове са еднакви ССД. Уиндоса е за любители или потребители. За системни нужди Линукс е непобедим. А за мрежовите възможности под Линукс и Уиндос няма да говоря, че да не се засрамят някои.

  2. Пешо

    До предния коментар вместо да лаеш и лайнословиш замисли се ако си способен на това. Най-използваните смартфони с Андроид са под Linux, TV декодери, SoC, … са под Linux, Центровете за данни, сървърите са на Linux дори Microsoft Azure ползва Linux. Windows е за аматьори и посредствени хора.

  3. До кирчо

    Киртаче, постарай се с този лайнух, не вървиш.

  4. Киро

    Много по-добре, ако му сложиш Linux не ще хвърка, а ще лети 🙂

  5. Той

    Имам мини PC и е страхотно. На един такъв NUC като му сложиш M.2 SSD, 8 GB DDR4 и Windows, направо ще хвърчи.

Коментар