Чуждите идеи, реализирани умело от Apple

Изрязаният екран на iPhone X не е оригинално хрумване на Apple

Конкуриращите се на пазара компании често копират идеи едни от други. Когато става въпрос за Apple обаче, интересът е повишен, предвид мащабите на компанията и нейното надменно, в известна степен, отношение към останалите играчи, демонстрирано през годините.

Наблюдателите на пазара открояват няколко особено нашумели дизайнерски решения и технологии, които компанията от Купертино е заимствала и успешно реализирала в свои продукти.

Така например, изрязаният в горната част екран на смартфона, който Apple въведе с юбилейния iPhone X, за първи път е реализиран от компанията Essential. Едва две години по-късно подобно дизайнерско решение предложи и Apple.

Но това не е най-яркият пример за своеобразното плагиатстване на чужди идеи от страна на трилионната (в долари) компания. Сред заимстваните идеи са графичният интерфейс за компютрите Mac, дело на Xerox. Решението Dock пък се появи за първи път в компютрите на Acorn.

В допълнение, Apple си хареса и реализира мишка от Star Information System, а идеята за умните часовници Watch е взета от Pulsar NL C01.

Нещо повече, iPad не е първият таблет на пазара. Преди Apple да го пусне, подобни продукти предлагаха и други компании, но те не бяха оценени подобаващо от пазара.

Гласовият помощник също не е идея, родена в лабораториите на Apple. За първи път подобен виртуален помощник създаде китайската компания Zhi Zhen.

Технологията за разблокиране на iPhone пък е взета от Neonode и поднесена от Apple като фирмена разработка. При това компанията влезе в съдебни спорове за тази технология и с най-силния си конкурент Samsung.

Факт е, че много от технологиите в продуктите на Apple са заимствани от други компании, но ИТ гигантът от Купертино ги доработва умело и успява да ги наложи на пазара, създавайки голямо търсене. Ето защо Apple се възприема като иновативна компания, която задава тенденциите.

Коментари по темата: „Чуждите идеи, реализирани умело от Apple”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Интересно е да се пусне продължение на тази статия. Защо примерно тези компании не са патентовали технологиите си, особено щом са ги пуснали на пазара като продукти, а не само някакви концепции?
    Ако са ги патентовали, може ли да се провери дали Епъл плаща някакви суми към тези компании?

  2. Българин

    Крадат яко и после патентоват. Класически патентен трол.

Коментар