Пазарът на печатащи устройства продължава да расте

23,5 млн. печатащи устройства са доставени на световния пазар през второто тримесечие на 2018 г. (снимка: Brother)

Продажбите на печатащи устройства продължават да нарастват в световен мащаб, според актуални данни за второто тримесечие (периода април-юни) на анализаторската компания IDC.

Около 23,5 млн. печатащи устройства – принтери, мултифункционални устройства и копири – са доставени на пазара през тримесечието, в сравнение с 23,3 млн. броя за същия период на миналата година. Макар и с малки темпове, пазарът расте вече седмо тримесечие поред.

Сегментът на лазерните устройства с производителност 21-30 страници в минута демонстрира ръст от 41,1%, благодарение на силните резултати на водещите производители, вкл. HP, Brother, Canon и Xerox, сочи анализът на IDC.

Като цяло, HP увеличава доставките на печатащи устройства с 3,5% до 9,6 млн. броя през тримесечието. Този резултат отрежда дял от 40,8% на американската компания от общия обем на пазара. HP укрепва позициите си в САЩ, Китай и Индия, както и в Китай, като основен двигател за растежа й са достъпните струйни устройства и моделът Color LaserJet Pro MFP M281 за цветен лазерен печат.

На второ място се нарежда Canon, който приключва тримесечието с 20-процентен дял. Японската компания е продала 4,7 млн. устройства, но регистрира спад от 4,4% на годишна база.

Epson, позициониран на трето място, бележи най-силна динамика в Топ 5 – продажбите на компанията нарастват с 5,1% до 4,1 млн. броя, най-вече поради уверения ръст в Япония и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, където струйните устройства за бизнеса и моделите със системи за непрекъснато подаване на мастило се продават много добре.

Четвъртата позиция сред водещите производители на печатаща техника е за японската компания Brother, която постига ръст от 2,7% през тримесечието. С продадените 1,8 млн. устройства Brother контролира 7,8% от световния пазар.

Топ 5 затваря Xerox, но този американски производител регистрира спад в продажбите от 17,4% – до 476,3 хиляди устройства през тримесечието. Компанията държи 2% от глобалния пазар на принтери, мултифункционални устройства и копири.

Коментар