Звездно трио компании влага 50 млрд. евро годишно в R&D

500-те най-големи компании са похарчили общо 532 млрд. евро за R&D през 2017 г.

Близо 50 милиарда евро са похарчили за изследвания и разработки (R&D) през миналата година компаниите от звездното трио Amazon, Alphabet и Samsung, сочи проучване на Ernst & Young.

На първо място по този показател е онлайн търговецът Amazon, който е заделил за R&D дейности сума в размер на 20 млрд. евро през 2017 г. Втори е холдингът Alphabet (с Google в състава си) с разходи на стойност 15 млрд. евро, докато Samsung е похарчил за R&D над 13 млрд. евро.

Веднага след Топ 3 се нарежда процесорният гигант Intel. Базираната в Санта Клара компания е вложила в изследвания и разработки през миналата година сума в размер на 11,5 млрд. евро.

Като цяло, инвестициите в R&D се увеличават в глобален мащаб. Бързият технологичен прогрес, намаляването на жизнения цикъл на продуктите и променящите се изисквания на потребителите принуждават компаниите постоянно да иновират.

500-те най-големи компании в рейтинга на Ernst & Young са вложили в изследвания и разработки общо 532 млрд. евро през миналата година. В списъка влизат 127 американски компании, седем от които са в Toп 10.

Коментар