Дронове спасяват фермерството в Япония

Безпилотни летателни апарати ще намалят тежестта на физическия труд за възрастните земеделски стопани в Япония. От няколко месеца предприемачи и фермери от североизточната част на страната тестват новия дрон Nile-T18, който е в състояние да лети над оризищата и да изпълнява бързо задачи, принципно трудни за по-възрастните земеделски производители.

Разработчиците на новите селскостопански дронове от компанията Nileworks твърдят, че могат да доставят високотехнологична помощ на селските общности, изпитващи недостиг на работна ръка, поради факта, че младите хора предпочитат да работят в града.

„Тъй като сме изправени пред недостиг на следващо поколение земеделски производители, нашата мисия е да излезем с нови идеи за подобряване на производителността и доходите на фермерите чрез въвеждане на модерни технологии като безпилотните самолети”, казват от земеделската кооперация JA Miyagi Tome.

Средната възраст на земеделските стопани в кооперацията е 67-68 години, а след 4-5 години те ще спрат да се занимават със земеделие. Затова са необходими спешни решения.

В сравнение с по-големите радиоуправляеми хеликоптери, които струват около 135 хиляди долара и имат оборудване за пръскане с пестициди, дроновете са по-малки и в пъти по-евтини. Пръскането с пестициди на оризово поле отнема само 15 минути, докато земеделският производител изразходва за тази задача повече от час.

Дронът може да се контролира чрез iPad с предварително инсталиран и лесен за използване софтуер. Приложението позволява също на стопаните да извършват визуален анализ на оризовите стъбла и да определя колко пестициди или торове са необходими.

Nileworks планира да започне продажби на селскостопански дронове през май следващата година. Компанията възнамерява да достави 100 дрона през първата година, а в рамките на пет години – до 4000 броя.

Коментар