Мръсният въздух вреди на познавателните способности

Мозъкът се влияе от замърсяването на въздуха, твърдят учени

Замърсяването на въздуха засяга не само околната среда и физическото здраве. Нови изследвания показват, че то може би е причина за спада в когнитивните способности при хората. Учените се надяват държавите да променят начина, по който подхождат спрямо прекомерното замърсяване на въздуха, особено в гъсто населените градски райони.

В продължение на няколко години повече от 25 000 души от 162 различни окръга в Китай са били изследвани в търсене на връзка между замърсяването и когнитивните способности. Резултатите са публикувани в Сборника на Националната академия на науките: учение смятат, че познавателните способности се увреждат от мръсния въздух, пише GreenTech.bg.

Как изследователите са свързали замърсяването с когнитивния срив? Те са извършили устни и математически изпити по всички теми през 2010 г. и отново през 2014 г. След това данните от изпитите са били сравнени и екипът е обвързал тези промени с тенденциите в замърсяването на въздуха.

Учените казват, че по-възрастните хора са се представили по-зле на тестовете, което е довело екипа до убеждението, че замърсяването има по-голям ефект върху мозъка при възрастните хора. Проучването е показало също така, че хората с по-ниска степен на образование са по-силно засегнати от замърсяването, вероятно защото обичайно работят на открито.

Макар че са убедени във връзката между замърсяването и когнитивния срив, учените не са сигурни защо се случва това. Чи Чен, съавтор на изследването и професор по здравна политика в Йейл, вярва, че замърсяването на въздуха би могло да навреди на бялото вещество в мозъка – област, която контролира комуникацията в този важен орган.

Джеймс Хендрикс, ръководителят на Глобалната научна инициатива на Асоциацията за Алцхаймер, обаче не е съгласен. Той смята, че изследователите нямат убедителни доказателства, че замърсяването уврежда бялата материя. Според него, свързването на замърсяването на въздуха със срива в познавателните способности е трудно, защото са налице твърде много други фактори.

Коментари по темата: „Мръсният въздух вреди на познавателните способности”

добавете коментар...

  1. Генчо

    Да така е, а при нас освен мръсен въздух нашите мръсни бизнесмени и новоизлюпени инвестори увреждат здравето и живота на хората в България.

Коментар