Умните технологии не ни правят по-тъпи

Смарт джаджите ангажират по нов начин нашите биологични когнитивни способности
(снимка: CC0 Public Domain)

Няма научни доказателства, които да сочат, че смартфоните и цифровите технологии увреждат нашите биологични когнитивни способности – това е изводът от ново изследване на Университета в Синсинати.

Вместо това интелигентните технологии допълват мисленето, като по този начин ни помагат да ставаме по-добри, казва експертът по социално-поведенчески науки Антъни Чемеро, професор по философия и психология в Университета. Той и колегите му от Университета в Торонто са изследвали човешката еволюция в дигиталната ера.

„Това, което изглежда правят смартфоните и цифровите технологии, е да променят начините, по които ангажираме нашите биологични когнитивни способности“, казва Чемеро, цитиран от NDTV, и добавя: „тези промени всъщност са когнитивно полезни“.

Например, казва професорът, вашият смартфон знае пътя до бейзболния стадион, така че да не се налага да изкопавате карта или да питате за насоки. Това освобождава мозъчната енергия да мислите за нещо друго.

Същото важи и в професионална обстановка: „Вече не решаваме сложни математически задачи с химикал и хартия или не помним наизуст телефонни номера през 2021 г.“, подчертава Чемеро.

Компютрите, таблетите и смартфоните, казва той, функционират като спомагателни средства, служейки като инструменти, които са добри за запаметяване, изчисляване и съхраняване на информация и нейното представяне – когато има нужда от нея.

Освен това интелигентните технологии увеличават уменията ни за вземане на решения. Това е нещо, което трудно бихме могли да постигнем сами, казва главният автор на доклада за проучването Лоренцо Чекути, кандидат-докторант в Университета в Торонто.

Използването на GPS технологията на нашите телефони, по неговите думи, може не само да ни помогне да стигнем до дадено място – тя ни позволява да изберем маршрут въз основа на условията на движение. „Подобно удобство би било предизвикателна задача, когато карате в непознат град“, казва Чекути.

„Съберете цялата тази технология с голия човешки мозък и получавате нещо, което е по-умно… и резултатът е, че ние, допълнени от технологията, всъщност ставаме способни да изпълняваме много по-сложни задачи, отколкото бихме могли с нашите „голи“ допълнени биологични способности“, заключава проф. Чемеро.

Коментари по темата: „Умните технологии не ни правят по-тъпи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ами дай да те върнем в пещерата … щом ти пречат технологиите

  2. Таркос

    Когато знанията са в главата ни можем да ги комбинираме за да решим нестандартна задача. Мързи го народа да обогатява общата си култура. Че защо? Нали всичко е на един клик? Мозъците ни обичат да им е лесно, да не хабят енергия за мислене. Какво значи да си умен? Можем ли да разчитаме на главата си да ни даде решение на проблем с които сме се сблъскали, без за търсим пристрастния гугъл за решение? …. Тъпи сме като слонски з..дници! И за тези които ще ме репликират, да включвам и себе си.

  3. Sto

    Технологиите със сигурност ни правят по-тъпи и все по-не способни. Хората създават технологиите, но колкото по-съвършени са технологиите, толкова по-ненужни стават хората.

  4. Фофу

    Anonymous 07/07/2021 09:25 Малко се повтарям, но пак да кажа, ако искаш да говориш за себе си – няма проблем. Аз знам със сихурност, че който си има хъс ще си върви напред със и без технологии.
    И на умряло куче няма логика да се носи хляб. Може да се каже, че на вързано куче не може да хвърли хляб.

  5. Anonymous

    Доста наивна статия. Единственото което е сигурно, че технологиите създават прекомерна зависимост и ако ти спре тока/мрежата остават едни голи плужеци дето на умряло куче хляб не могат да занесат.

  6. Фофу

    Технологийте усилват това което всеки си има. За желаещите да се научат има море от инофрмация. За желащете да си пилеят времето има море от фейцклюци, инстаграми, тик ток и пр.

  7. Anonymous

    Втори мозък в ръката които знае повече за пътя и времето от първият мозък в главата.

    Предложението е
    вторият мозък да управлява държавата в наше село му казват скайнет мозък.

Коментар